Hărțuirea sexuală. Bărbații români nu vor mai putea fluiera după femei decât pe bani!
Editura Evenimentul si Capital

Hărțuirea sexuală. Bărbații români nu vor mai putea fluiera după femei decât pe bani!

Autor: | | 4 Comentarii | 2542 Vizualizari

Româncele se lovesc aproape zilnic de situații în care sunt fluierate, tachinate sau chiar pipăite prin mijloacele de transport în comun ori aiurea, iar hărțuitorii își văd liniștiți de abuzuri, nefiind pedepsiți în niciun fel. Recent, pe internet a devenit viral un filmuleț cu o scenă de hărțuire psihologică la locul de muncă. Un bărbat i-a împins mâncarea în față colegei sale de birou, în timp ce aceasta își lua pauza de masă. După gestul deloc cavaleresc, domnul respectiv a ieșit din birou, fără nicio explicație.

Deputata independentă Oana Bîzgan a inițiat un proiect de lege, care deja a fost adoptat în Senat, prin care propune ca hărțuitorii de orice fel să fie sancționați cu amenzi între 3.000 de lei și 100.000 de lei. Deși modificarea legii ar rezolva problema teoretic, practic, avocatul Daniel Iorga ne-a spus că va fi extrem de dificil ca fapta să fie probată dacă nu se cunoaște identitatea hărțuitorului, și mai mult decât atât, poate crea o confuzie între hărţuirea încadrată la contravenție și cea care se încadrează ca infracțiune, faptă pentru care se răspunde penal.

Aprofundând, Senatul a adoptat, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă pentru completarea Legii 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, potrivit căreia vor fi interzise și sancționate contravențional cu amendă de la 3.000 de lei la 100.000 de lei, actele de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică, săvârșite atât în public, cât și în privat.

Am luat legătura cu inițiatoarea proiectului, deputata Oana Bîzgan, care ne-a declarat că a început acest demers pentru că, în actuala formă a legii, hărțuirea este definită drept contravenție, dar nu este sancționată în niciun fel.

Mai mult, aceasta atrage atenția asupra faptului că victimele abuzurilor riscă să fie chiar ele amendate dacă cer intervenția polițiștilor, pentru că i-au chemat degeaba.

„Definiția rămâne aceeași care e valabilă de atâția ani, însă am aplicat sancțiuni și, pe lângă asta, am dat competențe poliției să intervină în astfel de situații. În acest moment, dacă aveam o victimă care suna la poliție să reclame o hărțuire stradală, polițistul putea să vină să constate că da, conform definiției, este hărțuire, însă nefiind sancționată, polițistul ar fi putut chiar să o sancționeze pe victimă, pentru că a chemat poliția degeaba”, ne-a explicat deputata.

Opt din 10 românce nu se simt în siguranță

„Este interzis orice comportament de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică, definite conform prezentei legi, atât în public cât și în privat. Constituie contravenții și se sancționează cu amendă contravențională de la 3.000 lei la 100.000 lei, dacă fapta nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât potrivit legii penale să fie considerată infracțiune, încălcarea dispozițiilor art. 6 alin (1), (1-1) și (2 - 4), art. 8, art. 9, alin (1), art. 10 alin (1 - 4), (6), (8), (9), art. 11-22 și art. 29”, se arată în proiectul de lege .

În România, opt din zece femei spun că nu se simt în siguranță când merg pe stradă noaptea, iar patru din zece nu se simt în siguranță nici în timpul zilei. Șapte din zece femei nu se așteaptă ca vreo altă persoană să intervină dacă sunt hărțuite pe stradă.

Victimele, acuzate de exchibiționism

„Este importantă conștientizarea victimelor, pentru că, din cauză că societatea tratează de multe ori ca pe o normalitate astfel de abuzuri, ele nu realizează că sunt hărțuite sau nu îndrăznesc să reclame astfel de abuzuri. În plus, de multe ori, victima devine victimă de două ori, prin faptul că este judecată de oamenii din jur. Chiar săptămâna trecută mi-a scris o domnișoară că a fost în autobuzul 178 și un domn foarte drăguț se împingea în ea în mod frenetic, că vezi-doamne, avea o fustă scurtă. Când tânăra l-a rugat să înceteze, o doamnă a să- rit în apărarea fetei, însă alte trei persoane din jurul ei i-au spus: dar de ce te-ai îmbrăcat în fusta asta scurtă? O cam ceri!”, ne-a spus inițiatoarea legii.

Hărțuirea psihologică a colegilor de muncă

În România, hărțuirea la locul de muncă este prevăzută și în codul muncii, iar hărțuirea sexuală la locul de muncă este prevăzută în codul penal. Însă, hărțuirea psihologică la locul de muncă nu este prevăzută nicăieri. Astfel că noul proiect de lege vrea să pedepsească și angajații care își umilesc și intimidează colegii la serviciu.

Contravenție sau infracțiune?

Pe de altă parte, avocatul Daniel Iorga (foto jos) atrage atenția asupra faptului că hărțuirea, clasificată drept contravenție în legea 202 și care potrivit noului proiect legislativ ar fi sancționată cu o amendă, ar putea fi confundată cu hărțuirea clasată drept infracțiune în Codul Penal, articolul 218, faptă care se pedepsește cu închisoarea de la trei la șase luni.

„Va trebui reglementată situația aceasta de nișă și să nu se confunde cu reglementarea din codul penal, articolul 218, să se păstreze o delimitare clară, între fapta care reprezintă contravenție și fapta care intră în ilicitul penal. Pragul e destul de fin de trecut de la o faptă la alta, și pot fi cazuri în care sunt cercetate persoane din punct de vedere penal, pentru săvârșirea de hărțuire la momentul acesta şi care se vor afla în situația reglementată prin noua lege, și practic procurorul va trebui să dispună ca atare că fapta nu mai reprezintă infracțiune, ci reprezintă contravenție. Adică trebuie făcută o distincție clară între ele. Știți cum e cu hărțuirea, imediat poți să treci de la o faptă de hărțuire, la una de loviri sau de amenințări, amenințarea fiind distinctă de hărțuire”, ne-a explicat avocatul.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate