Se pare că cei care candidează la primăriile locale din România au încă numeroase probleme legate de alegerile locale care se vor desfăşura duminică. Jurnaliştii de la Justiţie Curată au făcut o listă cu cele 277 de persoane care au probleme. Printre lucrurile penale în care sunt încadraţi aceştia, se enumeră fapte de corupţie, abuz în serviciu, luare de mită, au fost declaraţi incompatibili sau apar ca fiind colaboratori ai Securităţii.

Iată harta interactivă prin care se pot vedea candidaţii penali sau incompatibili. Pentru a vedea detalii, click pe un candidat.


⇒ AICI PUTEŢI VEDEA CANDIDAŢII CU PROBLEME PENALE DIN APROAPE TOATE JUDEŢELE


Foarte mulţi dintre candidaţii aflaţi pe listă au fost condamnaţi pentru diverse fraude, iar în unele cazuri, faptele făcute de aceştia se duc către limitele penibilului.

Spre exemplu, în Vaslui, comuna Oneşti, primarul Grigore Lefter candidează din nou după ce a fost condamnat în 2014 la un an de închisoare cu suspendare pentru că şi-a angajat fiul pe post de consilier personal. Tot el a mai primit o condamnare cu suspendare pentru fraude de fonduri europene.

Tot în Vaslui, primarul din Ibăneşti, Benone Pletea, este cunoscut că  a fost dat afară din timpul examenului de Bacalaureat din 2008. Înainte, el a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru că a folosit o diplomă falsă care atesta că a absolvit Academia de Studii Economice, dar el terminase numai 10 clase.

 

Brăila este un alt loc în care candidaţi sunt printre cei care se află pe această listă a ruşinii.

Costică Dobre, candidatul PSD la primăria din Şuţeşti, din Brăila, este acuzat de DIICOT, alături de fratele său de proxenetism, trafic de minori, complicitate de trafic de minori, trafic de persoane, inițierea unui grup infracțional organizat și aderearea/sprijinirea unui grup infracțional organizat.

Fratele lui a fost condamnat la 15 ani de înschisoare de către autorităţile din Grecia.


Sunt şi judeţe care nu au putut fi acoperite în această listă: Teleorman, Mureș, Harghita, Covasna, Botoșani, Bistrița, Brașov, Cluj, Arad, Hunedoara, Sibiu, Călărași, Giurgiu, Ilfov, Dâmbovița.