Editura Evenimentul si Capital

„Haiducii Muscelului”. Povestea familiei Arnăuțoiu, eroii din Nucșoara

Fotografi e a familiei Arnăuțoiu din 1925: Laurenția și ioan (Iancu) Arnăuțoiu, împreună cu copiii lor - Ion (stânga), Elena (dreapta), Toma (centru) și Anton FOTO:WWW.EROINENUCSOARA.RO
Autor: | | 3 Comentarii | 1018 Vizualizari

„Evenimentul zilei” vă prezintă viața tumultoasă și faptele de vitejie a celor mai aprigi partizani anticomuniști

AUTOR: Radu Petrescu-Muscel

Motto:

„Ei au fost solii, care au spălat cu sângele lor ruşinea şi sângele lor merită să fie cinstit” (Slt. Ion Arnăuţoiu, decembrie 1941)

Escadronul 1 Vânători Călări din Dumbrăveni-Târnava Mică, unitate de elită încadrată în Corpul de Munte (gen. Gheorghe Avramescu), subordonat Armatei 3 română (gen. Petre Dumitrescu), a luptat în Crimeea, păzind litoralul Mării Negre împotriva debarcărilor de trupe regulate și șoselele strategice împotriva partizanilor.

În cadrul escadronului îi regăsim, timp de şapte luni de zile (noiembrie 1941-mai 1942), pe ofiţerii Ion Arnăuţoiu şi Teodor Sepeanu, la comanda unor plutoane diferite.

Comandanți de pluton

În perioada respectivă, comandant al Escadronului era căpitanul Eugen Săvoiu, iar comandanţii celor patru plutoane erau: plutonierul-major Constantin Niţulescu, urmat de sublocotenentul Teodor Sepeanu (Plutonul I), sublocotenentul Cornel Moldoveanu (Plutonul II), sublocotenentul Ludovic Sobolac, urmat de sublocotenentul Teodor Sepeanu (Plutonul III) şi locotenentul Ion Arnăuţoiu (Plutonul de mitraliere). Locotenentul muscelean Ion (Neluţ) Arnăuţoiu, ofiţer activ, aflat la comanda plutonului de mitraliere, avea să-şi piardă viaţa în războiul antisovietic, ucis de o mină antipersonal pe 8 februarie 1943, la retragerea prin aceeaşi Crimee. Sublocotenentul bucureştean Teodor Sepeanu, licenţiat în drept, se înscrie voluntar în iulie-august 1941, luptând pe Frontul de Est din noiembrie 1941 până în mai 1942. Comandă, pe rând, plutoanele I și III, fiind ulterior scos din nou din Armată și încadrat, pe post de comandant, într-un pluton de muncă până la 23 august 1944.

Destin fabulos

Un moment decisiv pentru întreaga sa carieră este cel în care trece rapid de partea comuniştilor şi cunoaşte un destin fabulos. Mai întâi pe post de detectiv al Siguranței infiltrate de comuniști, când îl supraveghează informativ de generalul Nicolae Rădescu, ultimul prim-ministru democrat. Apoi unul din stâlpii Securităţii, iniţial ca anchetator, apoi ca unul din principalii coordonatori ai acţiunii de reeducare, alături de Alexandru Nicolschi, din poziţia sa de şef al Serviciului Inspecţii din cadrul Direcţiei Generale a Penitenciarelor. O carieră practic neinfluenţată de rolul activ pe care l-a jucat, totuşi, pe frontul de Est.

„Părinții” rezistenței anticomuniste

Vreme de patru generaţii, îi regăsim pe membrii familiei Arnăuţoiu printre fruntaşii comunei Nucşoara de pe Râul Doamnei. Străbunicul, preotul Petre Arnăuțoiu, a ctitorit biserica din localitate, iar fiul său, preotul Toma Arnăuțoiu, a renovato, împreună cu prezbitera Elena.

Curaj pe front

Nepotul, Ioan (Iancu) T. Arnăuţoiu, a fost timp de patru decenii învăţătorul şi sfătuitorul comunei. Exemplu pentru comunitatea în care trăia, învăţătorul s-a evidenţiat în luptele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, fiind avansat la gradul de locotenent de rezervă şi decorat cu ordinele „Steaua României“ şi „Coroana României“.

După demobilizare, devine unul dintre fruntașii Partidului Țărănesc din Muscel, transformat în Partidul Naţional-Ţărănesc după fuziunea din 1926 cu Partidul Naţional Romăn din Transilvania, condus de Iuliu Maniu. Absolvent - ca şi Ion Mihalache - al Şcolii Normale „Carol I” din Câmpulung- Muscel, devine un fidel colaborator al acestuia şi obţine acordul său neoficial ca să intre, pe rând, în diverse partide, tocmai ca să poată aduce bunăstare şi progres în satele de pe Râul Doamnei, indiferent cine conducea ţara în acele momente.

Ajutăndu-și în permanență consătenii, cu sfaturi și chiar material, prin înființarea de cooperative și cumpărarea de terenuri, dobândește un mare prestigiu, fiind ales naș de cununie și de botez de mulți consăteni, dar și foști elevi.

Partizani

Acest lucru va contribui decisiv la sprijinul necondiţionat pe care nucşorenii îl vor asigura rezistenţei armate anticomuniste iniţiate de fiii săi, Toma şi Petre Arnăuţoiu, coordonaţi iniţial de locotenent-colonelul câmpulungean Gheorghe Arsenescu, fondatorul şi conducătorul organizaţiei „Haiducii Muscelului”.

Cei cinci copii ai familiei Arnăuțoiu

Arnăuțoiu Învăţătorul Ioan T. Arnăuţoiu (1887-1963) s-a căsătorit în 1914 cu Laurenţia Diaconescu (1894 -1962) din Berevoieşti.

Ea era fiica învăţătorului Petre Diaconescu (sora Lucreţiei, soţia preotului Nicolae Mănescu, paroh la Apa Sărată- Câmpulung, coleg de facultate şi bun prieten cu preotul-profesor Gheorghe I. Cotenescu, paroh în comuna Stoeneşti – n.a.). Căminul tinerei familii a fost binecuvântat de Dumnezeu cu cinci copii, o fată și nu mai puțin de cinci băieți care au moștenit, cu toții, vocația sa eroică și modestia.

Decorat de Carol al II-lea

Ion (Neluţ) I. Arnăuţoiu, băiatul cel mare, se naşte în 1916, cu puţin timp înaintea intrării României în marea conflagraţie mondială. Crescut în familie în spiritul dragostei de Ţară, liceanul nu pregetă să-şi rişte viaţa în timpul stingerii marelui incendiu din 8 mai 1934, care a devastat un întreg cartier al Câmpulungului.

Eroism

Pentru eroismul de care a dat dovadă a fost decorat personal de către Regele Carol al II-lea cu „Virtutea Cercetășească” de bronz. Termină, printre primii, Şcoala Militară de Ofiţeri Activi de Cavalerie din Târgovişte. După absolvire, este repartizat la Escadronul I de Vânători Călări din Dumbrăveni, unitate de elită alături de care ia parte la campania de pe frontul de Est de la 22 iunie 1941 până la 8 februarie 1944. Este ucis lângă Bacciserai, în Crimeea, de o mină antipersonal, în fruntea unei patrule de recunoaştere. Despre curajul său în luptă vorbesc caracterizările superiorilor săi, dar și salba de decorații: „Coroana Romaniei”, „Steaua României“ cu panglica de Virtute Militară, „Crucea de Fier“- clasa a II-a, Crucea de Aur a „Vulturului German“. A fost propus de mai multe ori şi pentru Ordinul suprem, „Mihai Viteazul“.

Blestemul numelui

Al treilea frate, cu o carieră militară încheiată la scurtă vreme după ce abia începuse, este Anton I. Arnăuţoiu. La 23 august 1944, pieptul acestuia este străpuns de o rafală trasă de un avion german, care încerca să-i anihileze pe cei care apărau Bucureștiul și să refacă alianța antisovietică.

Invalid de război, acesta nu se va încadra în rezistenţa armată anticomunistă, dar numele pe care-l purta reprezenta pentru Securitate o continuă ameninţare. De aceea a fost urmărit şi terorizat întreaga-i viaţă, destinul întregii sale familii, soţie şi copii, fiind marcat de suferinţe şi umilinţe.

Cel de-al patrulea frate, Petre I. Arnăuţoiu, nu a avut o carieră militară, dar i s-a alăturat din prima clipă fratelui său Toma, din momentul în care a înfiinţat la Nucşoara, iniţial împreună cu locotenent-colonelul Gheorghe Arsenescu, cel de-al doilea nucleu al organizaţiei Haiducii Muscelului. S-a numărat printre cele 16 persoane executate în 1959.

E strigator la cer! Ce pret va avea in Romania Samsung Galaxy S10

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
18:16 BREAKING NEWS. DEZASTRU pentru KOVESI! Îi FUGE PĂMÂNTUL DE SUB PICIOARE... PRIMELE REZULTATE în procesul de selecție pentru Parchetul European 17:24 Kovesi LOVEȘTE DUR la Bruxelles. Instituțiile europene AU FOST ALERTATE 13:49 Kovesi ARE UN PLAN ASCUNS şi elaborat, cu PUNCT FINAL la Cotroceni. Cine s-ar fi gândit? Breaking news 11:32 Kovesi ŞI CEL MAI MARE ABUZ din mandatul la DNA. Cine sunt „MÂNJIŢII DE PE LISTA NEAGRĂ”. Breaking news în Justiţie 09:16 Tudose A DEVOALAT MAREA MANEVRĂ de pe axa Dragnea-Toader. CE SE SCHIMBĂ LA DNA? Breaking news 22:49 KOVESI, MITRALIATĂ cu SENTINȚE DEFAVORABILE. Mihaela Iorga Moraru, CONCEDIATĂ ILEGAL! 22:34 „În dosar apare şi numele lui Ţiriac” Breaking news în România. MAI MULTE NUME GRELE sunt implicate 19:42 Date importante din „Dosarul penal Kovesi”. Avionul pentru Popa a costat 130.500 euro, spune Parchetul General 11:59 Să fie acesta SFÂRȘITUL pentru KOVESI? Va fi ANCHETATĂ de CEL MAI MARE DUȘMAN. Cândva a DAT-O AFARĂ, acum s-a întors roata 16:37 KOVESI insistă și declanșează RĂZBOIUL cu Adina FLOREA. Amănunte INCENDIARE 16:20 6 ANI DE ÎNCHISOARE pentru Kovesi, BOMBA ANILOR în Justiţie! Breaking news în România 16:18 BREAKING NEWS. Ce LOVITURĂ pentru KOVESI!... A venit de unde se AȘTEPTA MAI PUȚIN 16:14 BREAKING NEWS: Laura Codruța Kovesi este DĂRÂMATĂ! Chris Terhes, despre candidatura lui Kovesi: Nu este eligibilă! 12:57 VINE APOCALIPSA pentru Dragnea: PSD, în CĂDERE liberă din cauza lui Kovesi! Dezvăluiri în „Telefonul de la ora 9” 11:29 Kovesi și fuga de marile procese de la Înalta Curte. Comentariu de Simona Ionescu 11:29 DE CE este ROMÂNIA ASTFEL? Cazul Kovesi din perspectiva imposturii. Editorial de Dan Andronic 11:20 BREAKING NEWS. Avem NUMELE ZIARISTEI care a fost DATĂ AFARĂ de Sebastian GHIȚĂ la cererea Laurei Codruța KOVESI 11:12 Kovesi, TRĂDATĂ de Traian Băsescu: „Dacă atât a dus-o capul!” 10:20 Kovesi, fără SPP și salon oficial. FOTOGRAFIA care spune TOTUL despre fosta șefă a DNA