Premierul italian Romano Prodi a ales ieri metoda supremă pentru testarea puterii guvernului pe care îl conduce, anunţând că va cere un vot de încredere atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat.
Supravieţuirea în cazul votului din Camera superioară a parlamentului se anunţă a fi dificilă, după ce fostul ministru al justiţiei, Clemente Mastella, a precizat că formaţiunea sa nu mai susţine executivul de la Roma. Criza a fost declanşată chiar de demisia lui Mastella, care a decis să pără- sească guvernul după ce atât el, cât şi soţia au apărut ca suspecţi într-o anchetă de corupţie a procurorilor italieni.
Lider al partidului de buzunar UDEUR, Mastella a declarat iniţial că va oferi „sprijin extern“ guvernului, pentru a anunţa apoi că s-a răzgândit. Decizia lui Prodi a venit pe fondul solicitărilor tot mai insistente privind organizarea de alegeri anticipate şi a fost anunţată de premier într-un discurs ţinut în faţa deputaţilor, în care a insistat pe „nevoia de continuitate“. Continuitatea va fi asigurată azi, cu ocazia votului din Camera Deputaţilor, unde coaliţia de centru-stânga deţine o majoritate confortabilă.
Rezultatul este incert însă în Senat. Prodi a pierdut sprijinul celor trei oameni din UDEUR şi depinde de votul senatorilor pe viaţă. Situaţia mai este complicată dea o moţiune de cenzură programată tot în Senat pentru ministrul mediului, Alfonso Pecoraro Scanio, pentru felul în care a gestionat criza deşeurilor de la Napoli. Guvernul Prodi a mai căzut odată, în februarie 2007, dar a revenit imediat, după obţinerea unui vot de încredere în Senat.