Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat, în debutul şedinţei de guvern de joi, că executivul va adopta o ordonanţă de urgenţă care să rezolve problemele privind concediile medicale, inclusiv cele maternale.

„Vom adopta astăzi o ordonanţă de urgenţă care cuprinde măsuri pentru menţinerea drepturilor şi indemnizaţiilor asiguraţilor în sistemul public de sănătate. Măsurile sunt tranzitorii şi se aplică până la 30 iunie 2018 pentru persoanele asigurate care se află în concendiu medical sau care vor intra în această perioadă.

Profit de această ocazie să reiterez o dorinţa de a exista o discuţie între ministrul Finanţelor, ministrul Justiţiei şi ministrul Muncii pentru a putea prelungi această perioada tranzitorie pentru mămici. Eu cred că este un lucru important, iar mămicile ar fi bucuroase dacă s-ar putea", a afirmat premierul Viorica Dăncilă.

Zeci de persoane au participat, duminică, la un protest în faţa Guvernului, nemulţumite de scăderea indemnizaţiilor de concediu medical, inclusiv prenatal, ca urmare a unor „defecțiuni” din legea salarizării legate de indemnizaţiile pentru mame şi concediile medicale.

Indemnizaţiile au fost reduse întrucât s-a modificat baza de calcul, ca urmare a majorării salariului minim. Astfel, în decembrie 2017, contribuţia CAS era plafonată la suma de 115 lei (calculata ca 10,5% x 35% x salariu mediu brut pe tara). În decembrie, salariul mediu brut pe ţară era de 3.131 de lei.

Numai că, în ianuarie, 2018, a crescut atât salariul mediu brut pe ţară (la 4.162 de lei), cât si procentul care se aplică, suma CAS fiind de 364 lei (25% x 35% x salariu mediu brut pe ţară).

După OUG 3/2018, pentru calculul CAS se elimina plafonul de 35%, iar CAS se calculează ca 25% din indemnizaţia de concediu efectiv primită de fiecare.