Evenimentul Zilei > Politica > Guvernul limitează votul Diasporei. Ce părere ai? | DEZBATEREA ZILEI
Guvernul limitează votul Diasporei. Ce părere ai? | DEZBATEREA ZILEI

Guvernul limitează votul Diasporei. Ce părere ai? | DEZBATEREA ZILEI

Guvernul a emis, pe şest, o ordonanţă de urgenţă privind alegerile pentru Parlamentul European, în care a strecurat o prevedere care le va crea greutăţi românilor aflaţi în spaţiul UE şi care doresc să voteze.

Potrivit acestei ordonanţe, alegătorii cu domiciliul în străinătate trebuie să se înregistreze în Registrul electoral cu datele din paşaport. Până acum, nu exista o astfel de prevedere specială referitoare la românii din Diaspora.
Acest text va crea probleme celor aflaţi în spaţiul UE, unde cetăţenii României se pot legitima, inclusiv la trecerea frontierei, doar cu buletinul şi, probabil, nu au paşaport. În octombrie 2010, după ce Băsescu a fost reales preşedinte al României, Victor Ponta şi-a exprimat frustrarea faţă de votul celor din Diaspora. "Noi nu l-am votat pe Băsescu. L-au votat cei din Diaspora şi a ieşit preşedinte. (…) Votul lor a fost mai important decât al celor 11 milioane de români din ţară", spunea preşedintele PSD.
În ianuarie 2013, el se lăuda că românii din străinătate vor putea vota electronic sau prin corespondenţă, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Spune și tu ce părere ai! Intră în dezbatere alături de cititorii evz.ro, în secțiunea de comentarii de mai jos.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News