Guvernele lui Ciucă și Ciolacu au împrumutat o sumă uriașă până în noiembrie 2023

Guvernele lui Ciucă și Ciolacu au împrumutat o sumă uriașă până în noiembrie 2023 Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Guvernele conduse de premierii Nicolae Ciucă (PNL) și Marcel Ciolacu (PSD) au efectuat împrumuturi masive în acest an. Până în noiembrie, au ajuns în total la 189 de miliarde de lei, și numai 13 miliarde au fost investiți pe termen scurt.

Din ianuarie până în noiembrie 2023, guvernele conduse de Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au împrumutat pentru România 189 miliarde de lei. Asta înseamnă 38 miliarde de euro.

Statul a obținut 179 miliarde de lei, la care se adaugă încă 10 miliarde de lei provenită din tranșa PNRR.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ciucă și Ciolacu au împrumutat 38 miliarde de euro în acest an

13 miliarde de lei au fost însă investiți în cursul acestui an, rămânând circa 176 miliarde de lei. După vânzarea de obligațiuni,

România a luat 178,8 miliarde de lei, adăugând încă 5,1 miliarde de lei din PNRR. Ministerul Finanțelor plănuia să obțină 2 miliarde de lei din PNRR în 2023. Dar cel de-al doilea miliard de euro nu va ajunge în acest an.

După tabelul publicat de PROFIT.ro, în luna noiembrie 2023, guvernul a avut o licitație eșuată. Trei licitații au obținut sume sub așteptări și șapte licitații cu împrumuturi care au respectat sau au depășit limita anticipată.

Guvernul PSD-PNL s-a împrumutat cu 38 miliarde de euro în primele 11 luni

Guvernul PSD-PNL s-a împrumutat cu 38 miliarde de euro în primele 11 luni. Sursa Foto: Dreamstime

România, sufocată de împrumuturi

Marcel Ciolacu spune că România este sufocată de împrumuturi și că poate ajunge în situația în care deficitul bugetar să crească până la 6,2% din PIB, ceea ce ar duce la stoparea fondurilor europene. România este sufocată de împrumuturi care ajung la scadență, spune premierul Marcel Ciolacu. El adaugă că țara noastră are nevoie de Uniunea Europeană pentru a realiza reformele necesare. Premierul declară că reformele cerute pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) se suprapun cu cele din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Ciolacu a subliniat că este important ca apartenența la UE și NATO să vină cu anumite serii de reguli.
„Fără UE și NATO am fi o țară fragilă, la fel de vulnerabilă ca Republica Moldova. Multe din reformele din PNRR se suprapun peste reformele cerute pentru aderarea la OCDE, ceea ce e bine. PNRR nu are o coerență în aplicarea reformelor. Pensiile speciale trebuiau la pachet cu legea pensiilor și cu legea salarizării. Avem termen 31 august să terminăm negocierile de modificare a PNRR. Categoric voi ajunge la Bruxelles până la 31 august”, a spus Marcel Ciolacu.

 

România împrumută sume record

Profit.ro amintește că România a împrumutat aproape 4 miliarde de euro de pe piețe externe, cu obligațiuni între 5 și 30 ani în ianaurie 2023.

Iar în septembrie 2023, guvernul Ciolacu a împrumutat 3,25 miliarde de euro de pe piețele externe. prin două emisiuni de eurobonduri, pe 5 și 10 ani.

În luna respectivă, după primele opt luni ale anului, împrumuturile guvernului erau la 133,5 miliarde de lei (asta însemnând 27 miliarde de euro).