România, sufocată de împrumuturi. Ciolacu: România are nevoie de UE

România, sufocată de împrumuturi. Ciolacu: România are nevoie de UE Marcel Ciolacu, despre pomenile electorale. „Se duce România în cap”. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Marcel Ciolacu spune că România este sufocată de împrumuturi și că poate ajunge în situația în care deficitul bugetar să crească până la 6,2% din PIB, ceea ce ar duce la stoparea fondurilor europene.

România este sufocată de împrumuturi care ajung la scadență, spune premierul Marcel Ciolacu, care adaugă că țara noastră are nevoie de Uniunea Europeană pentru a realiza reformele necesare. Șeful Guvernului spune că multe dintre reformele cerute pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) se suprapun cu cele din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Ciolacu a subliniat că este important ca apartenența la UE și NATO să vină cu anumite serii de reguli.

România, sufocată de împrumuturi

„Fără UE și NATO am fi o țară fragilă, la fel de vulnerabilă ca Republica Moldova. Multe din reformele din PNRR se suprapun peste reformele cerute pentru aderarea la OCDE, ceea ce e bine. PNRR nu are o coerență în aplicarea reformelor. Pensiile speciale trebuiau la pachet cu legea pensiilor și cu legea salarizării. Avem termen 31 august să terminăm negocierile de modificare a PNRR. Categoric voi ajunge la Bruxelles până la 31 august”, a spus Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a explicat că a treia negociere cu Comisia Europeană, care va avea loc până la finalul lunii, va avea drept subiect principal deficitul bugetar. România și-a asumat un deficit de 4,4% din Produsul Intern Brut (PIB). Este important de precizat că încălcarea acestui prag este prevăzută în PNRR. Ciolacu a susținut că orice țară își încalcă deficitul asumat, iar în aceste cazuri CE oprește fondurile europene.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Suntem singurul stat care avem acord privind deficitul. De ce? Pentru că un guvern a avut deficit de 9,2% din PIB, s-au speriat și ăia. Au fost împrumuturi de 200 de miliarde de lei în doi ani. Acum România se împrumută să plătească dobânzile, sunt lucruri care depășesc bunul simț”, a mai spus premierul României.

Noi discuții cu Comisia Europeană privind pensiile speciale

Liderul coaliției de guvernare nu a vrut să comenteze decizia Curții Constituționale a României privind pensiile speciale și a anunțat că vor fi deschise noi discuții cu CE privind acest subiect. Ciolacu a mai adăugat că nu a simțit nicio presiune din partea Comisiei în legătură cu subiectul pensiilor speciale de când se află în funcția de premier al României. Social-democratul a anunțat că țara noastră are nevoie de o reformă administrativă, dar și de reducerea unor excepții fiscale pentru a nu avea un deficit mai mare de 6,2% din PIB. Acest lucru ar putea duce la pierderea fondurilor europene.

„Ar fi o greșeală pe care nu mi-o asum ca noi să nu luăm anumite măsuri în acest moment, mai ales în zona bugetară, și să lăsăm România să intre în instabilitate și criză economică. România nu are criză economică, nu avem problema cu securitatea energetică și securitatea alimentară. România nu își mai poate permite anumite excepții făcute și să meargă mai departe fără o reformă administrativă de fond, nu de formă”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu, premier, Guvern

Marcel Ciolacu, despre măsurile fiscale ale Guvernului / Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Guvernul pregătește noi măsuri

Premierul a mai adăugat că nu a fost luată nicio decizie cu CE privind pragul deficitului bugetar de 4,4% din PIB. Social-democratul a explicat că dacă România nu va prezenta Comisiei un plan, CE nu poate lua de hotărâre. Ciolacu a anunțat că Guvernul a pregătit un pachet privind combaterea evaziunii fiscale și a spus data la care va fi gata Ordonanța de Urgență a Guvernului privind reducerea cheltuielilor.

„Există un buffer la Ministerul Finanțelor și la BNR. Dacă nu luăm măsuri va fi o situație dramatică. Nu trebuie măsuri de noi taxe. Reformele încep imediat după ce va fi dată OUG (privind reducerea cheltuielilor). OUG trebuie dată cel târziu până la finalul lunii. Azi am avut ultima discuție politică, vom comunica măsurile în partide. Cele două ordonanțe de urgență vor fi date concomitent. 99% din măsurile se vor da concomitent, ca lumea să poată compara cât scădem din cheltuieli și cât aducem din venituri”.

Ciolacu a asigurat populația că va crea cadrul legal pentru o reformă administrativă de fond după 2024. De asemenea, premierul a subliniat că în bugetul pentru anul în curs s-a estimat că veniturile de la bugetul statului vor crește cu 14% față de anul 2022. Creșterea este de doar 11% pentru că au scăzut consumul și producția industrială. Premierul a mai adăugat că nu îi poate reproșa fostului premier Nicolae Ciucă nimic.

„Marea problemă a României e fondul, noi mereu am mermelit-o și am închis găurile. Veniturile din PIB reprezintă 27%, față de media UE de peste 40%. Asta nu înseamnă că eu voi fi de acord cu noi taxe în acest moment. Sunt oameni foarte corecți în PSD și în PNL. Nu am ce să le reproșez lui Nicolae Ciucă, Grindeanu, Tudose, Emil Boc. Eu am intrat la guvernare într-un moment foarte greu pentru România, când aveam deficit de 9,2% din PIB, se știa în ce prăpastie intra România dacă nu aveam o coaliție cu stabilitate politică clară”.

Marcel Ciolacu promite că veniturile românilor nu vor fi scăzute

Ciolacu a ținut să reamintească care a fost situația în care USR-ul a lăsat România după ce a ieșit de la guvernare. Premierul a promis că nu va scădea veniturile românilor, precum s-a întâmplat în 2010 deoarece în acel moment a scăzut și consumul. Liderul coaliției a explicat că cea mai mare provocare este de a face corecțiile fiscale fără ca TVA-ul să fie mărit. Ciolacu a subliniat că planul de reducere a prețurilor funcționează, fapt confirmat și de Consiliul Concurenței.

„Marea majoritate (n.r. a măsurilor fiscale pe surse) nu sunt adevărate. E normal ca echipa de la Ministerul Finanțelor să analizeze multe scenarii. E posibil să fie la țigări o mărire de acciză, mărire la redevențe. Azi, împreună cu Nicolae Ciucă și ceilalți lideri am închis 99% din măsurile legate de reforma administrativă și anumite creșteri fiscale”.

Liderul PSD a susținut că taxa unică nu a fost o măsură rea, iar faptul că a fost desființată a reprezentat o greșeală. Premierul a explicat că taxa unică se aplică când TVA-ul este de 16%. De asemenea, Ciolacu a subliniat că celelalte economii europene au evoluat, iar în acest moment în UE nu mai există cota unică. Liderul PSD a anunțat că va fi luată măsura impozitării progresive după ce va fi terminată digitalizarea ANAF.

Ciolacu a declarat că vor fi eliminate categorii de angajați scutiți de la plata asigurărilor de sănătate. Angajații din domeniul IT sunt scutiți de la plata impozitului pe venit de 20 de ani. Premierul a declarat și că este nevoie de echitate socială și fiscală. În acest sens, premierul a anunțat că persoanele care lucrează în domeniul construcțiilor vor plăti CASS. De asemenea, Guvernul pregătește o creștere a salariului minim din acest sector.

„M-am trezit în 2023 cu concedii medicale de 6 miliarde de lei. Cum se uită comisarul pe buget și eu să par un om serios dacă eu păstrez scutirile de CASS.. Din fondurile UE sunt miliarde de euro în IT. Nu taie nimeni până nu vom discuta iar cu toată industria. Aveți miliarde de euro de la UE pentru digitalizare. Vreți să riscăm să pierdem aceste miliarde sau să ne așezăm la masă să înțelegem că România nu își mai permite ce își permitea acum câteva luni?”.

Ciolacu e sigur că va pierde voturi la alegeri

Premierul a mai adăugat că nu va accepta ipocrizia din partea partenerilor de coaliția și că își va asuma măsurile de care România are nevoie. De asemenea, șeful Guvernului susține că beneficiarii de facilități fiscale trebuie să înțeleagă că acestea nu mai pot fi susținute. Ciolacu a mai adăugat că nu va aduce nicio taxă nouă, dar își dorește ca mediul de afaceri să fie corect și concurențial.

„E posibil să pierd niște voturi, îmi asum, voi explica și în partid. Dar acasă, când mă uit în oglindă, știu că am făcut ce e corect pentru România, țara în care crește copilul meu. S-ar putea să fie o diferență imensă între deciziile din 2010 și deciziile noastre. Eu simt rezistența la schimbări. Eu nu îmi permit să pierd aderarea la OCDE. La Ministerul Muncii, în momentul de criză cu azilele groazei, am văzut eficiența instituțiilor anacronice”, a mai spus premierul PSD.

Ciolacu a mai adăugat că nu poate permite ca bugetarii să aibă sporuri mai mari decât salarii, iar acești angajați să primească și vouchere de vacanță. De asemenea, liderul Guvernului consideră că nu este normal ca românii cu salariul minim pe economie să plătească asigurările de sănătate, iar alți angajați cu venituri mult mai mari nu.

„Nu dăm pe nimeni afară, vor fi comasări. Îmi asum măsurile cap-coadă. România nu își mai poate permite această situație”, a încheiat Marcel Ciolacu dialogul cu Ion Cristoiu de la postul de televiziune Aleph News.