Evenimentul Zilei > International > Guvernul britanic intenţionează să refuze sistematic azilul migranţilor ilegali
Guvernul britanic intenţionează să refuze sistematic azilul migranţilor ilegali

Guvernul britanic intenţionează să refuze sistematic azilul migranţilor ilegali

Guvernul britanic urmează să refuze sistematic azilul migranţilor intraţi ilegal în Regatul Unit, de exemplu traversând Canalul Mânecii cu ambarcaţiuni improvizate, potrivit BBC şi "Sunday Times", care o citează duminică pe ministrul de interne, Priti Patel. Iată ce scrie La Libre Belgique.

Ministrul de interne, Priti Patel, urmează să abordeze problema în cursul zilei în congresul Partidului Conservator. BBC califică măsura de „cotitura cea mai importantă în politica britanică privind azilul de mai multe decenii”.

Dna Patel afirmă că vrea să reformeze sistemul pentru a primi migranţii pe „căi sigure şi legale” şi să-i refuze pe cei care intră ilegal pe teritoriul britanic, „ducând la revendicări juridice fără sfârşit”. În opinia ministrului, care intenţionează să instaureze o politică „fermă, dar justă”, sistemul de azil este „fundamental deficitar” după „ani de inacţiune din partea guvernelor precedente”, afirmă ea, citată de BBC.

Concret, migranţii vor fi trataţi diferit după cum ei fac apel sau nu la călăuze pentru a ajunge în Regatul Unit. La rândul lui, guvernul va crea noi „căi legale” pentru persoanele care fug de violenţe. Deţinuţii străini şi solicitanţii de azil care nu ar avea nevoie de protecţie contra acestei violenţe ar fi retrimişi acasă, potrivit noului proiect de lege.

„În prezent, orice persoană care ajunge în ţara noastră şi face o cerere de azil este tratată în acelaşi fel, fără a se ţine cont de modul în care a intrat pe teritoriul britanic. Nu e drept”, estimează Priti Patel în „Sunday Times”.

În acest an, circa 7.000 de persoane au ajuns în Regatul Unit până în prezent, adesea cu mici nave sau ascunşi în camioane, ceea ce face călătoria deosebit de periculoasă.

Mai devreme în cursul săptămânii, se afla, pe de altă parte, că guvernul britanic se gândeşte la posibilitatea de a plasa migranţii pe insule îndepărtate în mijlocul Atlanticului sau pe nave dezafectate în largul coastelor britanice. Instalarea de bariere plutitoare în Canalul Mânecii între Franţa şi Regatul Unit pentru a descuraja migranţii, este, se pare, luată de asemenea în calcul. Totuşi, niciuna dintre aceste piste nu a fost confirmată încă de Ministerul de Interne.

https://www.lalibre.be/international/europe/le-gouvernement-britannique-songe-a-refuser-systematiquement-l-asile-aux-migrants-illegaux-5f7974f89978e2322f35a7bb 

Traducere: Rador