Șefii Guvernului au extins starea de alertă pentru județele Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea, după ce aceasta a fost declarată, luni, pentru Buzău, Brăila şi Vrancea. Pe de altă parte, aceștia nu au pomenit de vreun om mort din cauza frigului.
Numai că, reporterii EVZ l-au contactat pe Raed Arafat, cel care conduce, de acum, Departamentul de Intervenţii în situaţii de urgenţă de la MAI, și l-au întrebat câți oameni au decedat în ultima săptămână din cazua vremii. Răspunsul: „Opt confirmați”. Însă, niciun comunicat de presă dat de către Executiv sau de Ministerul Sănătății nu pomenește de vreo persoană decedată. Alte 14 județe au fost, ieri, sub Cod Portocaliu de ninsori.
Drumuri închise
Potrivit meteorologilor, astăzi, grosimea stratului de zăpadă va fi de peste 50 cm în județele vizate ieri de Coduri, iar viteza vântului mai scade un pic în intensitate. Temperaturile vor fi de -15 grade Celsius. Potrivit reprezentanțiilor Companiei Naționale pentru Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR), de ieri, traficul rutier a fost închis pe toate drumurile naţionale din judeţele Călăraşi, Tulcea şi Brăila, din cauza viscolului şi a vizibilităţii reduse. „Să fie clar pentru toată lumea: astăzi este rău”, a spus, ieri, premierul Victor Ponta în cadrul unui comandament de iarnă.
Alba-neagra cu mini-vacanța
Cert este că, după ce ieri vântul a bătut în rafale de peste 85 km/h, au fost ninsori abundente, zăpadă puternic viscolită şi troienită, vizibilitate redusă spre zero, autoritățile au decis să închidă integral și astăzi școlile din 14 județe și București.
Astfel, astăzi va fi a patra zi consecutivă în care o mare parte dintre elevii români vor sta acasă, din cauza ninsorilor abundente. Șefii de la Ministerul Educației au așteptat până în ultima secundă ca să facă anunțul potrivit căruia școlile din București și alte 14 județe rămân închise și astăzi.
Pe lista elevilor care au primit încă o zi de vacanță spontană sunt cei care frecventează unitățile de învățământ din județele în care s-a decretat- Cod Roșu. Pe de altă parte, în cinci județe, doar o parte dintre unitățile de învățământ vor fi închise: 32 în Dâmboviţa, 14 în Iaşi, trei în Mehedinţi și 86 în Vaslui. În Capitală, inspectorii școlari au anunțat inițial că se vor relua cursurile, deși știau prognoza vremii. Ulterior, aceștia au anunțat că nu se vor ține orele.
Trenuri anulate
Deși aseară toate magistralele de cale ferată erau deschise, pe opt linii sunt restricții de circulație, iar 177 de trenu circulă, potrivit companiei CFR Călători. În timp ce în județul Brăila sunt 37 de localități izolate de nămeți, în Bacău sunt peste 100 de sate, blocate din cauza viscolului. Alte zeci de localități din cele 18 județe afectate de ninsori sunt parțial izolate. Premierul le-a sugerat, ieri, primarilor să acceseze bani europeni pentru a cumpăra utilajele de deszăpezire.

Te-ar putea interesa și: