Evenimentul Zilei > International > Guvernatorul Palestinian al Ierusalimului și Șeful Serviciilor de Informații palestiniene din orașul sfânt au fost arestați de israelieni
Guvernatorul Palestinian al Ierusalimului și Șeful Serviciilor de Informații palestiniene din orașul sfânt au fost arestați de israelieni

Guvernatorul Palestinian al Ierusalimului și Șeful Serviciilor de Informații palestiniene din orașul sfânt au fost arestați de israelieni

Autoritățile israeliene l-au arestat pe guvernatorul palestinian al Ierusalimului, Adnan Ghaith, pentru câteva zile, după ce acesta fusese reținut în orașul său natal Beit Hanina, aflat la nord de Ierusalim, conform agenției oficiale palestiniene Wafa.

Mohammad Mahmoud, avocatul lui Ghaith, a declarat faptul că un tribunal israelian din Ierusalim  a deferit cazul lui  Ghaith  tribunalului militar israelian din localitatea Ofer din Cisiordania, aflată lângă capitala palestiniană Ramallah, pentru  "săvârșirea unor infracțiuni" în teritoriile ocupate de către Israel în Cisiordania.

Ghaith a fost arestat ieri, atunci când trei mașini ale poliție israeliene i-au interceptat mașina în trafic și l-au dus pe acesta  într-o destinație necunoscută.

Sâmbătă, forțele israeliene l-au reținut și pe șeful serviciilor de informații palestiniene din Ierusalim, Col. Jihad al-Faqih, conform agenției de știri oficiale palestiniene Wafa.

Col. Jihad al-Faqih a fost oprit în timp ce conducea spre locul său de muncă la un punct de control militar israelian din satul al-Judeira, aflat în nord-vestul Ierusalimului. Oficialul palestinian a fost dus la Ierusalim pentru a fi supus unui interogatoriu.

Locuitorii arabi ai Ierusalimului au statutul de locuitori permanenți ai Israelului cu drept la cetățenia israeliană. Marea majoritate a comunității internaționale nu recunoaște aplicarea legii israeliene în estul Ierusalimului și vede în acest teritoriu o parte din teritoriile palestiniene ocupate sau teritorii al cărui statut este în dispută. De asemenea, cartierele evreiești construite de Israel în această parte a orașului sunt considerate „arii de colonizare” iar Curtea Supremă a Israelului consideră că legea israeliană se aplică în totalitate estului Ierusalimului ca parte integrantă din Statul Israel.

În declarația de independență a Statului Palestina de la Alger, din 1988, Ierusalimul (Al Quds) este considerat capitala Palestinei.

Sanctuarele islamice de pe Muntele Templului în Orașul Vechi al Ierusalimului – Cupola Stâncii și Moscheea Al-Aqsa sunt administrate, cu acordul Israelului, de către  autoritățile religioase iordaniene.