Mohammad Mahmoud, avocatul lui Ghaith, a declarat faptul că un tribunal israelian din Ierusalim  a deferit cazul lui  Ghaith  tribunalului militar israelian din localitatea Ofer din Cisiordania, aflată lângă capitala palestiniană Ramallah, pentru  "săvârșirea unor infracțiuni" în teritoriile ocupate de către Israel în Cisiordania.

Ghaith a fost arestat ieri, atunci când trei mașini ale poliție israeliene i-au interceptat mașina în trafic și l-au dus pe acesta  într-o destinație necunoscută.

Sâmbătă, forțele israeliene l-au reținut și pe șeful serviciilor de informații palestiniene din Ierusalim, Col. Jihad al-Faqih, conform agenției de știri oficiale palestiniene Wafa.

Col. Jihad al-Faqih a fost oprit în timp ce conducea spre locul său de muncă la un punct de control militar israelian din satul al-Judeira, aflat în nord-vestul Ierusalimului. Oficialul palestinian a fost dus la Ierusalim pentru a fi supus unui interogatoriu.

Locuitorii arabi ai Ierusalimului au statutul de locuitori permanenți ai Israelului cu drept la cetățenia israeliană. Marea majoritate a comunității internaționale nu recunoaște aplicarea legii israeliene în estul Ierusalimului și vede în acest teritoriu o parte din teritoriile palestiniene ocupate sau teritorii al cărui statut este în dispută. De asemenea, cartierele evreiești construite de Israel în această parte a orașului sunt considerate „arii de colonizare” iar Curtea Supremă a Israelului consideră că legea israeliană se aplică în totalitate estului Ierusalimului ca parte integrantă din Statul Israel.

În declarația de independență a Statului Palestina de la Alger, din 1988, Ierusalimul (Al Quds) este considerat capitala Palestinei.

Sanctuarele islamice de pe Muntele Templului în Orașul Vechi al Ierusalimului – Cupola Stâncii și Moscheea Al-Aqsa sunt administrate, cu acordul Israelului, de către  autoritățile religioase iordaniene.

 

Te-ar putea interesa și: