Aflat la Neptun, într-o ședință PSD, premierul Mihai Tudose a evitat să spună dacă în aceste condiții Viorel Ilie mai poate să fie ministru. "Vrem să vedem și noi ce s-a întâmplat. Nu am aflat. Deocamdată nu știm ceea ce scrie în dispozitiv", a declarat el.

Prezent la aceeași ședință, liderul PSD Liviu Dragnea a fost întrebat de principiu dacă un ministru pentru care DNA cere urmărirea penală mai poate să rămână în funcție, el a zis: "Credeți că putem da un răspuns instantaneu? Nu discutăm de principiu aici".

Ministrul ALDE este acuzat de "instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în perioada exercitării funcției ministeriale, și în același dosar, DNA a dispus urmărirea penală față de directoarea de cabinet a ministrului, Felicia-Elena Pop și de doi membri ai comisiei de concurs, Maria Alexandrescu și Mihai-Cornel Zaharia.

De ce îl acuză DNA pe ministru:

"Ministerul pentru Relația cu Parlamentul (MPR) a organizat un concurs pentru angajarea de funcționari publici pe funcții contractuale de execuție pe perioadă nedeterminată. Cu referire la concurs, au rezultat indicii că acesta ar fi fost aranjat, astfel încât anumiți candidați agreați de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcțiile, în detrimentul altora, criteriul competenței devenind total nerelevant. Proba scrisă a fost stabilită pentru data de 31 iulie 2017. 

În acest context, în perioada 20 – 31 iulie 2017, Ilie Viorel, ministru pentru relația cu Parlamentul, cu intenție, a determinat-o pe suspecta Pop Felicia-Elena, directoare de cabinet a ministrului, să solicite membrilor comisiei de concurs Alexandrescu Maria și Zaharia Mihai-Cornel, subiectele și baremele de corectare pentru proba scrisă din data de 31 iulie 2017. La data de 28 iulie 2017, suspecții Alexandrescu Maria și Zaharia Mihai-Cornel au pus la dispoziția directoarei de cabinet subiectele și baremele de corectare aferente probei scrise, știind că respectivele informații nu erau destinate publicității și că urmează a fi dezvăluite anumitor candidați ce urmau să susțină proba scrisă. În aceeași zi, directoarea de cabinet, suspecta Pop Felicia-Elena a dat candidaților agreați subiectele și rezolvarea lor. Pe lângă faptul că aceștia au avut acces la subiectele de concurs și la rezolvarea lor, fiind vădit favorizați față de ceilalți candidați, a reieșit ca ei, potrivit înțelegerii, au și întocmit lucrările anterior examenului, iar în ziua examenului trebuia ca lucrările scrise în sala de examen să fie înlocuite cu cele ce fuseseră deja redactate acasă, de către candidații favorizați.

Mai mult, potrivit statului de funcții din schema de personal a ministerului, nu toți candidații favorizați ar fi îndeplinit condițiile de vechime pentru a ocupa posturile. În acest sens, anterior organizării concursului, ministrul Viorel Ilie a dispus modificarea statului de funcții, astfel încât să fie posibilă angajarea acestora", a comunicat vineri DNA.