Evenimentul Zilei > Actualitate > Gruparea de mercenari Wagner, fondată de „Bucătarul lui Putin”, ar putea fi declarată organizație teroristă de către SUA
Gruparea de mercenari Wagner, fondată de „Bucătarul lui Putin”, ar putea fi declarată organizație teroristă de către SUA

Gruparea de mercenari Wagner, fondată de „Bucătarul lui Putin”, ar putea fi declarată organizație teroristă de către SUA

Gruparea de mercenari Wagner a avut de la începutul războiului o implicație semnificativă în Ucraina, drept pentru care Statele Unite ale Americii se văd nevoite să acționeze în acest sens, deși gruparea a intrat de mult pe lista organizațiilor sancționate de Occident.

Wagner este o grupare condusă de Evgheni Prigojin, numit și „bucătarul lui Putin”, după cum el a recunoscut în urmă cu câteva lui. Având în vedere acțiunile și scopul grupării, administrația președintelui american Joe Biden ia în considerare desemnarea grupării Wagner ca organizație teroristă.

SUA a refuzat până acum să numească Rusia stat sponsor al terorismului.

SUA vrea să declare gruparea Wagner organizație teroristă

Potrivit unui oficial american, deocamdată nu a fost luată nicio hotărâre referitoare la gruparea Wagner, însă o astfel de decizie va fi analizată în cadrul sancțiunilor impuse Rusiei în urma invaziei din Ucraina, de către SUA.

Gruparea de mercenari a avut implicații majore în războiul din Ucraina, unde mercenarii au fost trimiși să lupte împotriva ucrainenilor. Aceasta e acuzată de crime de război și în Africa și Siria, și a fost fondată în anul 2014, de oligarhul rus Evgheni Prigojin.

În SUA, gruparea Wagner a fost deja sancționată, dar administrația Biden ia în calcul să o includă pe lista organizațiilor teroriste în contextul presiunilor de a declara Rusia drept stat sponsor al terorismului, venite din partea Ucrainei și a Congresului SUA.

Administrația Biden a rezistat până acum eforturilor de a eticheta Rusia drept stat sponsor al terorismului, argumentând că ar fi o desemnare în mare măsură simbolică care ar putea crea obstacole atunci când vine vorba de obținerea de sprijin în Ucraina, în special prin Marea Neagră.

Trebuie să ținem cont de consecințe, atât cele intenționate, cât și cele neintenționate. Și asta ne-a condus la abordarea pe care am luat-o aici”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, în urmă cu mai mult timp, potrivit CNN.

Evgheni Prigojin, fondatorul grupării Wagner

Evgheni Prigojin, un om apropiat de administrația de la Kremlin, a recunoscut că el a fondat gruparea de mercenari Wagner în anul 2014. „La acel moment, 1 mai 2014, a luat naștere un grup de patrioți care și-a luat numele Grupul tactic al batalionului Wagner”, a afirmat acesta într-un comunicat.

Tot el a recunoscut la începutul lunii noiembrie că a încercat să influențeze alegerile din SUA și la fel va face și pe viitor. „Am intervenit în alegerile [din Statele Unite], continuăm să intervenim și o vom face și în viitor. Cu grijă, acuratețe, chirurgical și în modul nostru propriu, întrucât știm ce trebuie să facem. Vom înlătura simultan ambii rinichi și ficatul în timpul operațiunilor noastre de precizie”, a spus apropiatul lui Putin.

Pentru cele declarate, Prigojin este acum pe lista celor mai căutați oameni de către FBI, iar recompensa pusă pe „capul lui” este de 250.000 de dolari.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: