Evenimentul Zilei > Justitie > Grupare infracțională de cămătărie și șantaj, trimisă în judecată de procurorii DNA Constanța
Grupare infracțională de cămătărie și șantaj, trimisă în judecată de procurorii DNA Constanța

Grupare infracțională de cămătărie și șantaj, trimisă în judecată de procurorii DNA Constanța

Membrii unei grupări infracționale specializați în șantaj, cămătărie, înșelăciune, distrugere, din Constanța au fost trimiși, astăzi, în judecată de procurorii DNA. Capii rețelei, Giuniet Suliman și Florin Țîrdea vor fi judecați în stare de arest preventiv, ceilalți cinci fiind trimiși în judecată în stare de libertate.

Gruparea infracțională a fost anihilată la jumătatea lunii martie în urma a 22 de percheziții  la care au participat polițiștii Serviciului Investigații Criminale din IPJ Constanța, împreună cu cei ai Poliției municipiului Constanța și cei ai Direcției Operațiuni Speciale, sub coordonarea DNA. Șapte bărbați, cu vârste cuprinse între 29 și 57 de ani, membri ai clanului Săceanu din Constanța, au fost reținuți pentru 24 de ore, ulterior fiind prins și Florin Țîrdea. Ei iși mascau infracțiunile în spatele unor firme pe care le administrau oficial. În urma perchezițiilor, au fost ridicate mai multe dispozitive folosite pentru influențarea rezultatelor jocurilor de noroc, înscrisuri, două autoturisme de lux, precum și 15.000 de euro.

 

 

Potrivit DNA, "în perioada anilor 2014 – 2017, inculpații Suliman Giuniet și Ţîrdea Florin-Gheorghe au exercitat constrângeri asupra unor oameni de afaceri (martori în cauză), pentru a-i determina să le remită sume de bani cuprinse între 200 și 35.000 euro. În același context, inculpatul Ţîrdea Florin-Gheorghe a incendiat două mașini ce aparțineau unuia dintre martori. Banii erau ceruți în contul unor împrumuturi infime acordate anterior martorilor de către inculpații Suliman Giuniet și Iașar Bechir, la care fuseseră adăugate dobânzi substanțiale (50% pe săptămână), cu scopul obținerii în mod injust a unor foloase materiale.

În perioada aprilie-iunie 2017, inculpatul Iașar Bechir, împreună cu inculpații Iancu Ion, Marcu Adrian și Luca Nicolae Cosmin, cu ocazia organizării unor jocuri de noroc, au indus în eroare o persoană prin prezentarea ca adevărate a unor fapte mincinoase, aspecte care i-au provocat acesteia pagube patrimoniale în valoare de 250.000 euro. În același context, în luna iunie 2017, la solicitarea lui Iașar Bechir, inculpata Didea Elena Cristina, în calitate de funcționar bancar, a accesat date legate de rulajul contului persoanei induse în eroare în condițiile de mai sus, pe care le-a comunicat ulterior primului.

Anterior, inculpații Iașar Bechir, Iaşar Elvis, Iancu Ion, Marcu Adrian, Luca Nicolae Cosmin și Didea Elena Cristina au încheiat cu procurorii anticorupție câte un acord de recunoaștere a vinovăției. În prezența avocaților, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor (constituire a unui grup infracţional organizat, șantaj, complicitate la înșelăciune și permitere a accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității), au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora (între 10 luni cu amânarea aplicării pedepsei și 2 ani și 4 luni cu suspendare).

 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză.

 

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: