Grosu: Transnistria și Găgăuzia, puncte vulnerabile în războiul hibrid dus împotriva Republicii Moldova

Grosu: Transnistria și Găgăuzia, puncte vulnerabile în războiul hibrid dus împotriva Republicii MoldovaSursa foto: Parlamentul Republicii Moldova

Republica Moldova. Regiunea transnistreană și Găgăuzia sunt folosite ca instrumente de destabilizare de anumite grupări criminale. Afirmația a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu, la Forumul de securitate din regiunea Mării Negre și a Balcanilor, desfășurat la București. 

„Republica Moldova este o țară mică, cu o armată străină pe teritoriul său. Regiunea transnistreană și autonomia găgăuză sunt folosite ca instrumente de destabilizare. Și totuși, timp de patru ani, am reușit să menținem liniștea și ordinea în Republica Moldova. Am guvernat cu responsabilitate, cu bună credință și cu un singur scop. Să păstrăm pacea în Republica Moldova. Avem un drum clar: să avem grijă de viitorul copiilor noștri și să construim o Moldovă liberă, sigură și europeană”, a declarat Grosu. 

Sursa foto: Igor Grosu/Facebook

Igor Grosu a mai declarat că alegerile prezidențiale din România și din Republica Moldova au fost exemple clare ale modului în care Kremlinul încearcă să dezbine. Și anume prin extremism, prin manipulare și prin destabilizare.

Dezinformarea rusă lovește mai puternic în Republica Moldova decât în Europa de Vest

Într-un interviu pentru Euronews România, Grosu a specificat că multe dintre mesajele menite să destabilizeze spațiul informațional își fac drum spre România, prin intermediul promotorilor locali și al unei audiențe receptive la surse media rusești.

Sursa foto: Facebook/Igor Grosu

”Totul începe de aici, din Basarabia. Țineți minte? Cu antivaccinismul, în pandemie. Apoi, cu poveștile despre război, despre criza Europei, despre cei 30 de mii de sirieni, vânzarea terenurilor. Și de aceea încearcă la noi, pentru că există și această minoritate. Anume vorbitorii de limbă rusă sau consumatorii de informații din Rusia. Apoi văd ce se adaptează aici și propagă mai departe în România. Asta este toată explicația mea și eu privesc lucrurile astea foarte simplu”, a mai spus șeful Legislativului de la Chișinău. 

În efortul de a combate dezinformarea, autoritățile de la Chișinău au introdus măsuri concrete, cum ar fi suspendarea licențelor de emisie pentru unele televiziuni. De asemenea blocarea site-urilor ce promovau narațiunile de propagandă rusești, în special în raport cu războiul din Ucraina. Însă o parte dintre aceste televiziuni au trecut în mediul online, la care autoritățile au pârghii limitate de intervenție, a mai spus Igor Grosu. 

Peste 200 de milioane de euro investiți de Rusia în dezinformare

Rusia ar fi investit peste 200 de milioane de euro în campanii de dezinformare care vizează Republica Moldova. Scopul de a influența alegerile parlamentare din toamna acestui an.

Rețelele rusești de propagandă „Pravda” și „Matrioșka” sunt responsabile pentru răspândirea a mii de materiale manipulative menite să submineze încrederea publicului în instituțiile democratice și a provoca diviziuni în societate. Folosind materiale false, site-uri clonă și mesaje traduse în mai multe limbi pentru a pătrunde inclusiv în presa internațională.

Fake

Sursa foto: Pixabay

Rețelele identificate operează în mai multe limbi și folosesc o varietate de tehnici. Și anume site-uri clonă, conturi false, videoclipuri contrafăcute și mesaje care imită surse credibile. Publicația The Insider notează că Matrioșka a lansat în aprilie 2025 prima sa campanie direcționată explicit către Republica Moldova, distribuind pe platformele X și Bluesky clipuri care o acuză pe Maia Sandu de propagandă, corupție și represalii împotriva opoziției.

Pe lângă Matrioșka, rețeaua „Pravda” – formată din peste 190 de site-uri și 140 de subdomenii – redistribuie automat conținut adaptat pentru diverse regiuni. Datele Disinformation Observatory arată că Republica Moldova este cea mai intens vizată țară din regiune, depășind de peste 50 de ori media de propagandă înregistrată în Europa Occidentală.