Greutatea la naştere dezvăluie sănătatea viitoare a individului
- Adam Popescu
- 24 iulie 2008, 22:40
Copiii cu vârsta de opt ani care au avut o greutate sub cea normală la naştere sunt predispuşi la rezistenţă vasculară, se specifică într-un studiu publicat de European Heart Journal.
Echipa de specialişti ai Universităţii Southampton arată că acest factor poate contribui, peste câţiva ani, la instalarea bolilor cardiace. Studii anterioare au corelat greutatea la naştere cu bolile de inimă şi diabetul.
Niciunul dintre cei 140 de copii cu vârste de opt şi nouă ani testaţi în cadrul acestei cercetări nu au prezentat eventualele semne ale unei afecţiuni cardiace, care apar de obicei o dată cu înaintarea în vârstă.
Cercetătorii au studiat în special modul în care stresul la care este supus copilul poate determina rezistenţa vasculară-proprietatea vaselor sangvine de a transporta sângele.
În timp ce la copii rezistenţa vasculară nu cauzează probleme imediate, este dovedit faptul că nivelele crescute ale presiunii arteriale, cumulate cu situaţiile de stres, reprezintă o problemă majoră în rândul adulţilor.
Copiii care au participat la studiu au fost supuşi condiţiilor de stres-au ţinut discursuri publice şi au rezolvat mental operaţii matematice. Prin aceasta s-a urmărit creşterea nervozităţii şi, implicit, a tensiunii arteriale.
Deşi toţi cei 140 de copii au avut greutăţi "normale" la naştere, băieţii care s-au apropiat la naştere de limita inferioară de greutate au fost mai predispuşi la rezistenţă vasculară decât cei încadraţi în limita superioară.
Starea s-a menţinut şi la jumătate de oră de la încheierea testului, băieţilor născuţi sub greutate fiindu-le mult mai greu să revină la limitele normale de tensiune.
Mecanisme diferite Deşi au fost supuse aceloraşi teste, fetele nu s-au comportat la fel.
Dr. Alexander Jones, conducătorul proiectului, a spus: "Diferenţele de sex în cadrul aceleiaşi cercetări au dus la rezultate neaşteptate, care, însă, pot fi foarte fructuoase în dovedirea cauzelor pentru care femeile şi bărbaţii sunt predispuşi să aibă probleme cardiace în etape diferite ale vieţii".
Cercetătorii conchid că se impune o atenţie deosebită asupra copilăriei pentru o mai bună înţelegere a factorilor care duc, în timp, la afecţiuni majore, astfel încât, măsurile luate să nu fie prea târzii.
"Nu mai este nicio urmă de îndoială asupra fapului că bolile cronice se dezvoltă încă din perioada prenatală sau, cel puţin, îşi au rădăcinile în viaţa intrauterină", a precizat profesorul Marjo-Riita Jarvelin de la Colegiul Imperial din Londra.
(19:40)
Sursa: BBC