Evenimentul Zilei > Social > Grecii nu-i mai văd cu ochi buni pe turiștii străini. Ce măsuri vor să ia autoritățile
Grecii nu-i mai văd cu ochi buni pe turiștii străini. Ce măsuri vor să ia autoritățile

Grecii nu-i mai văd cu ochi buni pe turiștii străini. Ce măsuri vor să ia autoritățile

Grecii se tem de o eventuală reizbucnire a pandemiei de coronavirus și vor ca toți turiștii străini care intră în țară să fie testați pentru depistarea COVID-19. Ei și-au exprimat punctul de vedere în cadrul unui sondaj de opinie.

Aproape 90% dintre cetățenii greci vor ca turiștii străini să fie testați pentru noul coronavirus, la intrarea în țara lor, potrivit unui sondaj realizat de institutul demoscopic ALCO. Cercetarea sociologică a fost realizată înainte ca autoritățile din statul mediteranean să ia o decizie cu privire la deschiderea frontierelor.

Sondajul reflectă teama populației din Grecia față de o revenire a epidemiei coronavirus, mai ales că în ultimele zile au fost înregistrate noi cazuri de infecție, dintre care un număr de 30 au fost înregistrate în rândul persoanelor venite din străinătate.

Pe de altă parte, cetățenii greci au declarat, în proporție de 70%, că guvernul ar trebui să ia măsuri de întărire a economiei în viitorul apropiat, aceasta fiind principalul lor motiv de îngrijorare.

Autoritățile din Grecia au decis să redeschidă aeroporturilor, progresiv, începând cu data de 15 iunie. Mai întâi, vor fi redeschise aeroporturile din Atena și Salonic, unde sunt așteptate curse din aproximativ 30 de state care au înregistrat evoluții similare ale pandemiei. Până în prezent Grecia a fost una dintre ţările europene care a înregistrat printre cele mai puține cazuri de morți din cauza COVID-19, circa 180 de decese.

În cazul în care pandemia de coronavirus va reizbucni în forță, însă, Guvernul de la Atena nu exclude ca restricțiile să fie reintroduse. Avertismentul a fost lansate de premierul conservator Kyriakos Mitsotakis care ia un calcul de a face un pas înapoi în privinţa ridicării parţiale sau temporare a măsurilor de relaxare.

Un episod care a atras atenția autorităților grecești a fost o petrecere la care au participat mai multe persoane și unde nu au fost respectate regulile de distanțare socială. Petrecerea a fost organizată la un bar din insula Mikonos, destinaţie predilectă a turiştilor din Marea Egee.

Pentru a stabili un precedent, autorităţile au decretat închiderea barului timp de două luni şi au aplicat o amendă de 20.000 de euro.