Evenimentul Zilei > Social > Grecia. Sfântul Sinod: Bisericile să fie deschise de Bobotează
Grecia. Sfântul Sinod: Bisericile să fie deschise de Bobotează

Grecia. Sfântul Sinod: Bisericile să fie deschise de Bobotează

I EFIMERIDA. Sfântul Sinod din Grecia, condus de Preafericitul Arhiepiscop de Atena şi al Întregii Elade Ieronim, s-a pronunţat astăzi împotriva hotărârii guvernului de a institui noi măsuri restrictive în ceea ce priveşte funcţionarea bisericilor.

Concret, într-un comunicat, Sfântul Sinod din Grecia precizează că a decis în unanimitate să nu fie de acord cu noile măsuri guvernamentale care prevăd un nou lockdown total şi strict timp de o săptămână, până la data de 11 ianuarie. Măsurile anunţate prevăd de asemenea că bisericile vor rămâne închise pentru credincioşi, iar în ziua de Bobotează nu va avea loc sfinţirea apei în spaţiile exterioare.

Sfântul Sinod insistă asupra condiţiilor convenite iniţial cu autorităţile greceşti şi anume ca bisericile să rămână deschise, iar credincioşii să poată participa la Sfânta Liturghie şi la Sfinţirea apei în biserici de Bobotează, aşa cum au făcut-o şi de Crăciun şi de Anul Nou, când au fost respectate toate măsurile sanitare prevăzute pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului.

În acelaşi timp, Sfântul Sinod trimite o scrisoare de protest guvernului grec, în care subliniază că dialogul este singura cale de rezolvare a problemelor care privesc relaţiile dintre stat şi comunităţile religioase existente pe teritoriul Greciei şi face apel către conducerea Uniunii Europene şi către guvernul grec să întreprindă acţiunile necesare pentru a asigura un număr suficient de vaccinuri aprobate pentru cetăţeni.

În replică, guvernul grec îşi exprimă speranţa că Biserica „va înţelege importanţa acestor momente pentru societate, aşa cum a acţionat şi până în prezent cu responsabilitate” şi subliniază că „legea nu poate fi aplicată după bunul plac, adică să fie ignorată de cel care nu este de acord cu ea”. (Rador)