Evenimentul ZileiActualitateGorbaciov, dezvăluiri despre Ceaușescu. Unde a vrut să fugă și ce l-a speriat pe dictator

Gorbaciov, dezvăluiri despre Ceaușescu. Unde a vrut să fugă și ce l-a speriat pe dictator

Gorbaciov, dezvăluiri despre Ceaușescu. Unde a vrut să fugă și ce l-a speriat pe dictator
Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a dat vorbit despre secretele liderului comunist român, Nicolae Ceaușescu.

Pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la Căderea Zidului Berlinului (9 noiembrie 1989), coordonatorul editorial al publicației Novaya Gazeta, Dmitri Muratov, a stat de vorbă cu ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, conform Stirileprotv.

În cadrul unei discuții informale, Gorbaciov, care a participat la fondarea publciației Novaya Gazeta cu banii primiți la câștigarea Premiului Nobel pentru Pace în 1990, a vorbit despre decizia sa de a nu interveni militar în statele din Blocul Estic, în 1989, fapt ce simbolizează începutul destrămării URSS.

„Un ton pe jumătate în glumă despre chestiuni importante – acesta este, în general, tipic lui Gorbaciov. La fel ca și faptul că în spatele fiecărei inflexiuni ironice se află un umanism de neșters, acum nepopular”, a spus Muratov despre conversația dintre el și ultimul lider sovietic.

În cadrul discuției, cei doi au vorbit despre liderii occidentali care s-au opus căderii Zidului Berlinului.

„Nu înțelegi de ce? Germania este foarte puternică, a progresat și a crescut nivelul competitivității în Europa. Mulți s-au temut de asta la acea vreme, iar memoria istorică nu a dispărut din mentalul coelctiv”, a declarat Gorbaciov.

„Ceaușescu a vrut să fugă în URSS și să se ascundă acolo, însă de ce a început să tragă în oameni. Ei bine, așa cum se spune, odihnească-se în pace… Discatorii ar trebui întotdeauna să aibă pregătit un avion cu rezervorul plin, într-un aerodrom necunoscut. Glumesc…”, a spus Gorbaciov.

Despre decizia sa de a nu interveni militar în 1989, Gorbaciov a declarat că a fost și rămâne un opozant al vărsării de sânge. „Am fost întotdeauna un oponent al folosirii forței împotriva oamenilor”, spune fostul lider sovietic.

„Motivul pentru care Zidul Berlinului a căzut, al unificării și, cel mai important lucru, al instaurării păcii durabile în Europa este victoria poporului nostru și al altor popoare asupra fascismului. Gândește-te la asta”, a adăugat Gorbaciov.


Accesează: