Evenimentul Zilei > International > Ginerele lui Trump și avioanele F-35 care irită Israelul
Ginerele lui Trump și avioanele F-35 care irită Israelul

Ginerele lui Trump și avioanele F-35 care irită Israelul

Consilierul de la Casa Albă, Jared Kushner, a vizitat marți baza aeriană Al Dhafra de lângă Abu Dhabi, unde sunt staționate avioanele de luptă F-35 americane pe care Emiratele Arabe Unite doresc să le achiziționeze. Dar Israelul, noul lor partener, este de altă părere.

Ginerele președintelui american Donald Trump a sosit luni la Abu Dhabi în fruntea unei delegații americano-israeliene, din Tel Aviv, într-un avion al companiei israeliene El Al care a făcut primul zbor comercial direct între cele  două țări.

Kushner s-a întâlnit apoi la Neom, în nord-vestul Arabiei Saudite, cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, cunoscut sub numele de „MBS”, cu care a vorbit despre „reluarea negocierilor dintre palestinieni și israelieni”, potrivit agenției saudite SPA.

Această întâlnire a avut loc după ce care Abu Dhabi și statul evreu au anunțat, la 13 august, un acord pentru normalizarea relațiilor bilaterale.

Israelul, care a primit în ultimii ani livrări de avioane americane F-35 a negat informațiile de presă potrivit cărora acordul depindea de vânzarea acestor aeronave americane „stealth” către Emirate.

Istoric, Israelul s-a opus vânzării de avioane F-35 către alte țări din Orientul Mijlociu, inclusiv Iordania și Egiptul (țări cu care a semnat acorduri de pace), deoarece vrea să își mențină superioritatea tehnologică în regiune.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a insistat asupra faptului că acordul cu Emiratele nu include o clauză privind avioanele F-35, spunând că a primit „garanții” din partea Statelor Unite că „avansul militar” al Israelului va fi menținut.

Este politica  „Qualitative military edge” (QME) – avantaj militar calitativ –  aplicată încă din anul 1960 de către Statele Unite, care chiar au făcut-o lege, acum doi ani.

Jared Kushner a dat asigurări, luni, că Statele Unite intenționează să mențină acest avantaj „în timp ce avansează relațiile noastre militare cu Emiratele Arabe Unite”, precizând că subiectul va fi discutat în următoarele săptămâni.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: