Andrei Radu (21 de ani) începe să se remarce în fotbalul mar e. Go alkeeperul naționalei de tineret a juc at, mier curi s eară, primul meci c omplet în c ampionatul Italiei și a r eușit să închidă poarta (nu a primit nici un gol). Echipa sa, Genoa, s-a impus pe teren propriu, în fața celor de la Chie vo (scor 2 -0), iar Radu a f ost not at bine, cu 6 ,5, de „Gazzetta dello Sport”.

 

A plecat din fotbalul românesc

„Ideea de a-l testa pe Radu s-a cimentat cu trecerea săptămânilor și runda intermediară era oportunitatea justă pentru experiment”, au scris jurnaliștii de la „Secolo XIX”. Andrei Radu este în plină ascensiune și se anunță a fi un viitor titular în poarta naționalei României.

Jucătorul a eșuat în f otbalul autohton, din cauza problemelor or ganizatorice c are au măcinat marile echipe c a St eaua, Dinamo s au Rapid, dar a prins un c olac de s alvare odată cu transferul în It alia. Năs cut în București, în 1997, Andrei a început să j oace f otbal organizat la grup area V iitorul Bucur ești, în 2005. Avea 12 ani și a început să demonstr eze că ar e c alități de portar.

În 2009, tânărul jucător a crezut că a dat marea lovitură. A fost transferat de Steaua, iar Gigi Becali a plătit 12.000 de euro pentru el.

 

Dezamăgire cruntă în Ghencea

Însă, în Ghenc ea, lucrurile er au dep arte de-a fi ide ale. Terenuri pr oaste de antr enament, tehnicieni c are ab sentau de la ședințele de pr egătire, condiții proaste de c azare. După tr ei ani, în 2012, Andrei s-a sfătuit cu părinții și a decis să plece.

 

Steaua s-a judecat la comisii

Promitea, avea câteva oferte din Franța, Germania și Anglia, și la 15 ani era considerat vârful generației sale. Însă, după consiliul de familie s-a decis ca fotbalistul să se transfere în Ștefan cel Mare.

Steliștii nu au vrut să-i de a dezlegare, cazul a ajuns pe mesele c omisiilor, iar g oalkeeperul a f ost declar at liber. Astf el, gruparea finanțată de Gigi B ecali n-a înc asat niciun b an. Astăzi, în timp ce FCSB a fost eliminată din cupele europene, și din cauza problemei portarului – Andrei Vlad i-a îngropat pe „roș-albaștri” la returul cu Rapid Viena – Radu joacă în prima ligă italiană.

 

A semnat cu Inter Milano în 2013

Doar un s ezon a st at bucureșteanul la Dinamo , pentru că în 201 3 a decis că e c azul să de a amat orismul din f otbalul românesc pe rigoarea și profesionalismul din Italia. A bătut palma cu U.S. Pergolettese și la s curt timp a făcut un p as uriaș. La un meci, le-a sărit în ochi scouterilor lui Inter Milano și a semnat cu milanezii în 2013. Anul trecut a fost împrumutat în Serie B, la Avellino, acum se rodează în Serie A, la Genoa.

Familia Radu a tr ecut printr-o dr amă t eribilă. Andr ei a a vut o soră mai mar e, Alexandra, c are a dec edat în 2006 , la vâr sta de 1 4 ani, din c auza unei boli aut oimune. Fata făcea dans spor – tiv și a fost campioană națională. Părinții au vrut să-l aibă aproape pe băiat și t ocmai de aceea au ales să s emneze cu Dinamo, după despărțirea de Steaua. Apoi, au hotărât că șansa unui contract în Italia nu poate fi ratată. Pr opunerea v enită de la Int er le-a dat dreptate.

 

Esențial la tineret

Andrei Radu a jucat un meci complet în Serie A, dar debutul în prima ligă a avut loc în sezonul 2015 – 2016, atunci când a evoluat în meciul Inter – Sassuolo (1-3). În România, el a intrat recent în lumina reflectoarelor. La meciul câștigat de naționala României în Portugalia (scor 2-1), portarul a reușit să apere o lovitură de la 11 metri, în minutul 90+9. Radu are ocazia să evolueze la Campionatul European de tineret din 2019, împreună cu ceilalți coechipieri antrenați de Mirel Rădoi. România nu mai poate rata calificarea decât în cazul unui scenariu SF. De asemenea, portarul a impresionat și datorită discursurilor mobilizatoare pe care le-a avut în vestiare, înaintea confruntărilor cu Portugalia și Bosnia. Ambele momente au fost filmate și au devenit virale.