Toata lumea ospitaliera la cap iti ureaza tot ce e mai bun. In al doilea rand vreau sa discut ceva cu tine. Nu, ca nu e ceva grav, am doar o mica dilema legata de o manifestare de-a ta. Chestia asta cu parada militara de 1 Decembrie. De ce o faci? Am vazut cum repetau de zor oamenii aia pe langa Arcul de Triumf, la stiri au zis ca nu s-a putut repeta in weekendurile dinainte, ca uitau protagonistii pasii.

Si-au incolonat tancuri, taburi, farfurii zburatoare, furculite sapatoare, oale si cratite dansatoare, tot ce mai aveau ei pe langa casa omului cu uniforma. Toate acestea trebuie etalate in ziua de nastere a oricarui stat chipurile. Cine-o fi zis ca trebuie nu stiu, dar nu ma incontrez eu cu ala, o fi om important si intelept pe deasupra, nu asta e problema mea. Eu vreau doar sa inteleg: esti inconstient?

Nu-ti dai seama cat de greu le e oricum oamenilor in trafic, nu observi ce chin, cat timp din viata le consuma aventura rutiera, de ce le mai adaugi supliment la portia de tortura? Sau poate esti sadic, da, si vrei sa le explodeze creierii soferilor, sa se gatuie intre ei, sa distruga totul in jur? Te bucura sa-i vezi afundandu-se tot mai mult in mocirla unei vieti mizere? De fapt, stai, cred ca esti masochist, ca tu esti noi. Deci iti place sa-ti faci singur rau. Iarta-ma, dar in cazul asta ai nevoie de ingrijiri medicale urgente.

Sau poate nu-ti poti reprima dorinta de a te da mare si tare cand de fapt esti mic si moale. Vrei tu neaparat sa cheltuiesti gramezi de bani (tot ai nostri) ca sa executi o spoiala adecvata unei sarbatori nationale. Ca s-o vada cine? Pe cine crezi ca mai pacalesti? Adevarul despre tine, situatia ta jalnica sunt binecunoscute in lume si nu-ti ramane decat sa faci imbunatatiri de la temelie incepand.

Trebuie sa-ti apretezi imaginea asta sifonata. Ca oricine mai poate gresi si-n niciun caz n-o sa se poata indrepta doar calcandu-si tacticos hainele pe care le imbraca direct peste paduchi, raie si jeg. Eu judec dupa mine: daca n-am bani sau sunt bolnav nu-mi serbez ziua. Poate dupa ce ma insanatosesc. Tu de ce nu faci asa?

Cu drag, un roman oarecare.