Evenimentul Zilei > Actualitate > „Gheaţa neagră”, pericolul numărul 1 în aceste zile
„Gheaţa neagră”, pericolul numărul 1 în aceste zile

„Gheaţa neagră”, pericolul numărul 1 în aceste zile

Vremea rămâne şi astăzi rece, cu precipitaţii abundente în majoritatea regiunilor. Administraţia Naţională de Meteorologie menţine codul galben de ninsori viscolite în Moldova şi la munte.

Pentru zonele de câmpie, principala problemă o va reprezenta poleiul, întrucât precipitaţiile vor fi mixte. Poleiul este supranumit „gheaţa neagră”, deoarece este o pojghiţă invizibilă care lasă carosabilul să rămână negru şi este fenomenul care provoacă cele mai multe accidente rutiere.

 

Sfaturi pentru şoferi

Principala regulă în cazul poleiului este reducerea vitezei, dar NU prin frânare, ci prin ridicarea treptată a pedealei de accelerare. Nu este recomandat să trageţi de volan pentru a redresa autoturismul, pentru că, în această situaţie, derapajul este aproape sigur. Pe de altă parte, anvelopele trebuie să fie obligatoriu de iarnă, în niciun caz uzate sau cumpărate la mâna a doua. În caz contrar, risculrile de a pierde controlul asupra maşinii cresc cu 300%.

Mare atenţie în trafic atunci când treceţi pe lângă autovehicolele de mare tonaj, acestea având o inerţie crescută în condiţii de polei. Şi, nu în ultimul rând, nu uitaţi să păstraţi o distanţă semnificativ mai mare faţă de maşina din faţa dumneavoastră, întrucât suprafaţa de frânare creşte.