Evenimentul Zilei > International > Germanii s-au SUCIT? Semnal îngrijorător: Văd în China un ALIAT mai de încredere decât Statele Unite
Germanii s-au SUCIT?  Semnal îngrijorător: Văd în China un ALIAT mai de încredere decât Statele Unite

Germanii s-au SUCIT? Semnal îngrijorător: Văd în China un ALIAT mai de încredere decât Statele Unite

Un procent mare de germani s-au declarat favorabili unui solid parteneriat dintre Berlin şi Pekin. Realizatorii sondajului au considerat acest lucru ca fiind un semnal îngrijorător. O dezvăluire în urma unei cercetări a Institutului Civey în colaborare cu asociaţia Atlantik-Brucke, a stabilit că concetăţenii lui Angela Merkel ar nutri astăzi o încredere foarte scăzută faţă de aliatul de dincolo de Ocean. Tot acest sondaj de opinie a semnalat că un număr surprinzător de mare de subiecţi doresc o rapidă apropiere a Germaniei de China.

Potrivit sondajelor, ''mai mult de 42% dintre germani ar considera gigantul asiatic ''o ţară mai de încredere şi mai generoasă cu care Berlinul să încheie alianţe profitabile''. Şi abia 23,1% a populaţiei arată încredere în ceea ce privesc SUA, considerate de majoritatea subiecţilor sondajului mai ''nesăbuiţi, inconstanţi şi periculoşi''. Influenţarea acestor răspunsuri negativiste ale germanilor în privinţa Washingtonului, ar fi fost ''recentele  luări de poziţie pe politică externă întreprinse de preşedinţia Trump''.

Sondajele au interpelat cetăţenii privind viitorul parteneriatului dintre Germania şi Statele Unite, notează Il Giornale. Conaţionalii lui Merkel au răspuns prevăzând o  ''progresivă detaşare'' a Berlinului de aliatul său istoric de dincolo de Ocean. 57,6% dintre germani au solicitat în fapt o ''restabilire'' a relaţiilor dintre Germania şi Washington, considerate la urma urmei ''incapabile de a aduce beneficii'' societăţii şi economiei germane.

Procentul de populaţie care s-a declarat favorabil unei ''solide alianţe'' dintre Berlin şi Pekin a fost considerat de către autorii sondajului de opinie ca ''un semnal îngrijorător''. Michael Werz, reprezentant al Atlantik-Brucke, a comentat cu un ton alarmant rezultatele sondajului. ''Din cercetare reiese că cetăţenii şi-au conturat o opinie complet deformată a realităţii internaţionale. În ochii lor, China este simbolul actual al progresului şi al bunăstării, în timp ce SUA sunt identificate ca o putere barbară şi obscurantistă. În ciuda miilor de defecte ale preşedinţiei Trump, germanii nu trebuie să ignore regimurile autoritare ale guvernelor din China şi Rusia''.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.