Potrivit sondajelor, ''mai mult de 42% dintre germani ar considera gigantul asiatic ''o ţară mai de încredere şi mai generoasă cu care Berlinul să încheie alianţe profitabile''. Şi abia 23,1% a populaţiei arată încredere în ceea ce privesc SUA, considerate de majoritatea subiecţilor sondajului mai ''nesăbuiţi, inconstanţi şi periculoşi''. Influenţarea acestor răspunsuri negativiste ale germanilor în privinţa Washingtonului, ar fi fost ''recentele  luări de poziţie pe politică externă întreprinse de preşedinţia Trump''.

Sondajele au interpelat cetăţenii privind viitorul parteneriatului dintre Germania şi Statele Unite, notează Il Giornale. Conaţionalii lui Merkel au răspuns prevăzând o  ''progresivă detaşare'' a Berlinului de aliatul său istoric de dincolo de Ocean. 57,6% dintre germani au solicitat în fapt o ''restabilire'' a relaţiilor dintre Germania şi Washington, considerate la urma urmei ''incapabile de a aduce beneficii'' societăţii şi economiei germane.

Procentul de populaţie care s-a declarat favorabil unei ''solide alianţe'' dintre Berlin şi Pekin a fost considerat de către autorii sondajului de opinie ca ''un semnal îngrijorător''. Michael Werz, reprezentant al Atlantik-Brucke, a comentat cu un ton alarmant rezultatele sondajului. ''Din cercetare reiese că cetăţenii şi-au conturat o opinie complet deformată a realităţii internaţionale. În ochii lor, China este simbolul actual al progresului şi al bunăstării, în timp ce SUA sunt identificate ca o putere barbară şi obscurantistă. În ciuda miilor de defecte ale preşedinţiei Trump, germanii nu trebuie să ignore regimurile autoritare ale guvernelor din China şi Rusia''.

 

Te-ar putea interesa și: