Evenimentul Zilei > International > Germania se distanțează de conflictul Rusia-Ucraina! Nu va livra arme. Este o „responsabilitate istorică”
Germania se distanțează de conflictul Rusia-Ucraina! Nu va livra arme. Este o „responsabilitate istorică”

Germania se distanțează de conflictul Rusia-Ucraina! Nu va livra arme. Este o „responsabilitate istorică”

Germania are „o responsabilitate istorică” de a nu vinde arme în zone de conflict, o decizie pe care Kievul o consideră „extrem de frustrantă şi amară”.

Germania exclude să livreze arme Ucrainei în actualul context de criză cu Rusia, considerând că aceasta nu ar face decât să agraveze tensiunile, a indicat ministrul Apărării, Christine Lambrecht.

Livrările de arme nu ar contribui acum la dezamorsarea crizei, o poziţie care întruneşte consens în interiorul guvernului federal condus de Olaf Scholz, a afirmat Christine Lambrecht într-un interviu publicat în săptămânalul Welt am Sonntag.

Pot înţelege dorinţa de a sprijini Ucraina, şi este exact ceea ce facem deja

Astfel, un spital de campanie complet va fi livrat în februarie, cu instruirea necesară, a anunţat ea, precizând că, pentru Germania, aceasta implică un cost total de 5,3 milioane de euro. Am furnizat deja aparate de asistenţă respiratorie, a adăugat ministrul, amintind că Germania tratează deja în spitale ale Bundeswehr (armata germană) soldaţi ucraineni grav răniţi.

Suntem alături de Kiev. Acum trebuie să facem tot ceea ce ne stă în puteri pentru a dezamorsa criza

Cancelarul Olaf Scholz a subliniat că politica Germaniei este de a nu livra arme letale în zone de conflict. La rândul său, şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a declarat că Germania nu va critica alte state pentru că sunt pregătite să livreze arme Ucrainei. ‘Însă nu cred că este realist să credem că astfel de livrări ar putea înclina balanţa militară’, a afirmat ea pentru Sueddeutsche Zeitung.

În interviul pentru Welt am Sonntag, ministrul apărării s-a referit şi la situaţia din Mali, adresându-le un avertisment ruşilor. Sosirea de mercenari ruşi ai grupului rus Wagner în Mali ‘va avea consecinţe, a prevenit ea.

Volodimir Zelenski acuză Germania

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat public Germania că împiedică inclusiv livrarea de armament defensiv Kievului, de tipul armelor anti-dronă și dispozitive speciale care pot detecta lunetiști camuflaţi.

„Germania ne-a împiedicat recent să obţinem încărcături de arme anti-dronă şi sisteme împotriva trăgătorilor de elită în cadrul cooperării cu NATO şi care sunt arme exclusiv defensive”, a declarat Zelenski.

Acuzaţii similare au fost lansate şi de către ministrul ucrainean al apărării care a învinovăţit Germania de blocarea furnizării de armament Kievului prin intermediul NATO, în ciuda avertismentelor SUA privind o posibilă invazie rusă, relatează Agerpres.