Naționala Germaniei este, începând de dumincă, campioana mondială a fotbalului.

Nemții s-au impus în fața Argentinei, scor 1-0, datorită unui gol marcat de Mario Gotze, în minutul 113, și au pus mâna pe cel de-al patrulea trofeu din istorie, egalând Italia, la acest capitol. Succesul vine după o așteptare ce a părut o eternitate pentru germani. Ultima performanță similară a fost reușită în Italia, în 1990, tot într-o finală jucată împotriva argentinienilor, câștigată cu același scor, 1-0. Nemții mai au în palmares trofeele cucerite în 1954 și 1974.

Un proiect desfășurat timp de un deceniu

Acum, Germania a devenit prima națională din Europa care se impune la un Mondial găzduit de o țară din America de Sud. Selecționerul Joachim Low este arhitectul acestei victorii istorice pentru cel mai constant și productiv fotbal din lume. Tehnicianul a explicat care sunt originile succesului obținut la Rio de Janeiro, pe „Maracana”. „Am început acest proiect în urmă cu 10 ani şi ceea ce s-a întâmplat astăzi e rezultatul efortului depus în acest timp, începând cu perioada când Jurgen Klinsmann era selecţioner. Am progresat constant, am crezut în proiect, am muncit mult, iar acest grup merită trofeul. Mereu am jucat cel mai bun fotbal și cred că pe parcursul acestui turneu, pe durata celor 7 meciuri, am arătat cel mai bun fotbal”, a afirmat Low.

„Puteam să câștigăm meciul în prima repriză”

Alejandro Sabella, selecționerul Argentinei, a spus că este extrem de afectat de ratarea unei șanse uriașe, dar a ținut să-și felicite elevii. „Sunt foarte trist, dar mândru de echipă, avem o mare echipă. Puteam să câştigăm meciul în prima repriză, dar astăzi am jucat un meci împotriva unei mari puteri.”