Evenimentul Zilei > Politica > George Maior, întâlnire cu primar din SUA. Ce au DISCUTAT cei doi
George Maior, întâlnire cu primar din SUA. Ce au DISCUTAT cei doi

George Maior, întâlnire cu primar din SUA. Ce au DISCUTAT cei doi

Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, însoțit de consulul general al României la Chicago, Tiberiu Trifan, a avut o întrevedere, ieri, la sediul primăriei orașului Chicago, cu primarul Rahm Emanuel și viceprimarul responsabil cu problematica economică, Steven Koch.

Principalele teme de discuție au fost legate de situația comunității româno-americane din regiunea Chicago/Illinois, dar și de oportunitățile de dezvoltare a cooperării economice bilaterale, potrivit unui comunicat de presă. 

Maior a accentuat importanța comunității de origine română din Chicago, care este una dintre cele mai mari de pe teritoriul SUA și, totodată, una dintre cele mai active și bine integrate. El a subliniat că strângerea relațiilor cu diaspora, crearea de oportunități pentru membrii comunității, precum și susținerea inițiativelor în interesul acestora, reprezintă priorități ale mandatului său. Maior a mai precizat că atât Ambasada României la Washington, cât și Consulatul General de la Chicago doresc să conlucreze cât mai strâns cu autoritățile locale în acest scop.

De asemenea, șeful misiunii diplomatice a României a prezentat oportunitățile de cooperare în cadrul dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic bilateral, precum și pe cele din sfera educației și cercetării, ținând cont de ponderea deosebită a zonei metropolitane Chicago, ca centru economic și educațional de anvergură globală. 

Primarul Rahm Emanuel a arătat că este foarte bine familiarizat cu comunitatea româno-americană din Chicago și apreciază în mod deosebit nivelul  de implicare pozitivă a acesteia în toate sferele vieții publice. A exprimat o apreciere aparte pentru comunitatea studenților și profesorilor români de la universitățile din Illinois, precum și pentru calitatea remarcabilă a specialiștilor IT absolvenți ai instituțiilor de învăţământ superior din România. Primarul Emanuel a propus părţii române lansarea unui proiect de cooperare în domeniul academic şi de cercetare, axat pe tematica IT, între universităţi din Illinois şi România, se mai arată în comunicat.

Viceprimarul Koch a arătat că UE este cel de-al treilea partener comercial al regiunii Chicago (care, luată separat, ar constitui cea de-a 23 economie a lumii),  consolidarea acestei relaţii reprezentând o prioritate majoră. El a mai indicat că prin dimensiunea, poziţionarea şi potenţialul său economic, România prezintă un interes deosebit pentru comunitatea de afaceri din Chicago/Illinois. Cele două părţi au convenit menţinerea unui dialog constant pentru identificarea şi valorificarea tuturor oportunităţilor de cooperare.

Maior a efectuat o vizită de trei zile în zona Chicago. El s-a întâlnit cu membrii comunității românești, a participat la ceremonia de întronizare a Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae Condrea ca Mitropolit Ortodox Român al celor două Americi, a purat discuții cu mediul academic din Chicago, a susținut o conferință publică în cadrul reputatului think-tank american Chicago Council on Global Affairs, dar a avut și întâlniri cu reprezentanți ai administrației Statului Illinois, ai orașului Chicago și ai mediului economic și de afaceri din regiune.