Procurorul George Bălan, despăgubit după abuzul DNA. Suma primită de fostul șef al CSM

Procurorul George Bălan, despăgubit după abuzul DNA. Suma primită de fostul șef al CSM Proces. Sursa foto: Arhiva EVZ

Fostul vicepreședinte CSM și șef al PCA București, procurorul George Bălan, a primit daune de 80.000 lei de la stat. Acestea au fost acordate la 12 anide la izbucnirea scandalului în care acesta reclama abuzul DNA împotriva sa.

Procurorul George Bălan a primit despăgubiri de 80.000 de lei. După mai bine de un deceniu de la izbucnirea scandalului în care acesta  reclama abuzul Direcției Naționale Anticorupție, fostul vicepreședinte al CSM a primit daune morale.

Procurorul George Bălan, în lupta cu justiția

George Bălan este fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. De asemenea, acesta a ocupat funcția de vicepreşedinte al CSM. În 2012, DNA l-a acuzat pe George Bălan de complicitate la săvârșirea infracțiunii de furnizare de informații nedestinate publicității, în formă continuată și de asociere pentru săvârșirea infracțiunii de furnizare de informații nedestinate publicității.

Pe data de 11 iulie 2012, Secția pentru procurori din CSM l-a suspendat funcția de membru al CSM.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Menținerea în activitate a domnului procuror Bălan George, asupra căruia planează suspiciuni privind săvârșirea unor fapte incriminate penal, în funcția de membru al CSM, pe parcursul procedurii de verificare a bunei reputații se poate aduce atingere gravă prestigiului justiției.”, arăta decizia din 2012.

Stenograme ajunse în spațiul public

Decizia de achitare a procurorului George Bălan a fost pronunțată pe 22 iunie 2015. Decizia a fost luată de Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție. În perioada respectivă, DNA ar fi scurs în presă mai mulye stenograme cu discuțiile dintre George Bălan și  preşedintele CJ Ilfov, precum şi cu Victor Ponta, la momentul respectiv prim-ministru.

George Bălan, CSM

CSM. Sursa foto: Arhiva EVZ

Fostul vicepreședinte al CSM susținea că i-a fost încălcată prezumția de nevinovăție prin interceptările scurse în presă, dar și prin nerespectarea de către DNA a soluției de achitare definitivă.  De asemenea, acesta a fost deranjat și de declarația președintelui Traian Băsescu: „Nu cumva să încapă justiția pe mâna unora precum procurorul Bălan”, spunea acesta în perioada anchetei.

Procurorul George Bălan. Sursa foto: Arhiva EVZ

Procurorul George Bălan, despăgubit de statul român

În urma acestui proces îndelungat, statul român va fi obligat să plătească noi daune morale. Astfel, fostul vicepreședinte CSM și fost șef al Parchetului Curțîi de Apel București, procurorul George Bălan, a fost despăgubit cu 80.000 de lei. Suma totală pe care statul român trebuie să o achite în acest sens este de 150.000 de lei.

În trecut, procurorul s-a ocupat de complexa anchetă care l-a vizat pe Gregorian Bivolaru. Acum, George Bâlan a câștigat definitv procesul intentat statului român pentru abuzul comis de DNA.

„În ceea ce privește temeinicie prezenței cereri de chemare în judecată, reclamantul a arătat că în dimineață zilei de 11.07.2012, pe toate canalele mass-media, chiar înainte de aducerea la cunoștință a învinuirii (procesul-verbal s-a întocmit între orele 15:55 – 16:30), au apărut date din dosarul cauzei cu fragmente trunchiate și comentarii privind vinovăția reclamantului.

Astfel, s-a declanșat o campanie de presă împotriva acestuia, pornindu-se de la difuzarea ilegală a unor fragmente trunchiate de convorbiri înregistrate în dosarul cu nr.242/P/2012 al Direcției Naționale Anticorupție, convorbiri mistificate în conținut, iar unele dintre acestea, ulterior, nu au mai fost regăsite la dosarul cauzei și nici nu s-au mai indicat în rechizitoriul întocmit.

Faptul că s-a invocat o așa - zisă discuție pe care reclamantul ar fi avut-o cu premierului României (discuție ce nu a fost depusă la dosar nici în format electronic și nici scriptic), a determinat o campanie de denigrare a reclamantului. ”, arată sentința dată de Judecătoria Sectorului 5.