„Este o reașezare violentă a ordinii mondiale. Reașezarea Asiei ca bloc dominant. Ce facem cu China, cu India, cu Australia? Sunt țări cu o creștere rapida la nivel mondial. La momentul actual se poate observa o ruptură a relațiilor SUA cu UE, iar acest lucru este susținut de evenimentele din ultimul an.

Principala problemă a României este riscul de divorț a Europei de SUA. Fără americani nu existăm nici noi, nici Europa. A ne pune să alegem între Europa, casa noastră, familia de care am fost înstrăinați acum 2000 de ani (…), este cel mai grav lucru.

În NATO stăm foarte bine. Militarii noștri merită toată aprecierea. Reputația noastră în UE este minusculă. Cum este posibil ca în NATO să fim așa de influenți, iar în Europa și în percepția publică o imagine așa proastă. În tehnologie suntem buni, la fel și în creativitate. Jucăm mult sub categoria noastră. Nu pot să joc în NATO mai sus față de valoarea nominală, iar în UE mai jos.  În UE sunt și oameni care creează repulsie, crime, jafuri. Nu am depășit un complex de provincialitate.

Nu spun să fim aroganți, cum fac alții. Nefiind siguri, de multe ori înghițim și ascultăm ce zic alții. Cei de la Bruxelles au o listă cu ponderea fiecărei țări pe un subiect, iar cei de la Bruxelles se joacă pe fiecare. Ai noștri au această listă, dar pentru că cei de la București nu înțeleg jocul, nu putem juca la capacitate maximă. Liderii noștri trebuie să învețe să joace acest joc bizantin.