Evenimentul Zilei > Economie > Vești proaste: Gazul rămâne scump din cauza frigului, în toată Europa
Vești proaste: Gazul rămâne scump din cauza frigului, în toată Europa

Vești proaste: Gazul rămâne scump din cauza frigului, în toată Europa

Gazul rămâne scump din cauza frigului, în toată Europa. Este concluzia analiştilor specializați în energie, intervievaţi de Bloomberg.

Gazul rămâne scump. Valul de ger cu care se confruntă Europa, primul din iarna aceasta, a dus la creşterea preţurilor la electricitate şi gaze naturale. Este cel mai ridicat nivel din ultimii ani.

Dar, mai rău, chiar dacă frigul trece, prețurile rămân mari. Pentru că impactul frigului va fi resimţit şi în lunile următoare. Este concluzia analiştilor intervievaţi de Bloomberg, citat de Agerpres.

Rezervoarele se golesc, gazul rămâne scump și la primăvară

„A fost un început de an foarte palpitant. Există toate şansele ca şi următoarele săptămâni şi luni să fie extrem de volatile”, spune Bo Palmgren, director de operaţiuni la traderul danez energie MFT Energy A/S.

Ne confruntăm cu un fenomen meteo relativ rar, denumit vortex polar. Acesta va aduce noi temperaturi scăzute în America de Nord, Europa şi Asia, începând de la finele lunii ianuarie. Iar folosirea pe timp îndelungat a instalaţiilor de încălzire ar putea accelera ritmul de golire a depozitelor de gaze.

Așa că, în primăvară, efectul secundar va fi că la vară preţurile vor fi influenţate de cererea pentru reumplerea depozitelor înaintea iernii următoare.

O piaţă a gazelor tensionată

„Actualul val de frig în emisfera nordică deschidea calea pentru o piaţă a gazelor mai tensionată pe întreg parcursul anului”. Este părerea lui Massimo Di Odoardo, director pentru piaţa europeană a gazelor la Wood Mackenzie Ltd.

Iar analiştii de la Goldman Sachs Group Inc. şi-au majorat, cu 19%, estimările privind preţul gazelor naturale cu livrare în luna următoare pe piaţa din Olanda, un contract de referinţă pentru piaţa din Europa.

În cazul în care vremea friguroasă va persista şi în februarie, preţul la energie electrică în Germania şi pe piaţa nordică ar putea creşte cu 10%. Și asta ca urmare a creşterii cererii, potrivit lui Arne Bergvik, analist şef la firma suedeză de utilităţi Jamtkraft AB.

Schimbare radicală față de anul trecut

În prezent, situația temperaturii reprezintă o schimbare radicală faţă de începutul lui 2020. Atunci pandemia a paralizat activitatea industrială. În consecință, existau discuţii că preţul gazelor naturale ar putea să urmeze cotaţia petrolului. Aceasta coborâse la un moment dat sub nivelul zero, din cauza unui excedent de ofertă fără precedent.

„Avem o situaţie complet inversă la începutul lui 2021, comparativ cu cea din urmă cu un an, când vremea a fost una blândă şi umedă. Dacă vremea rece şi uscată va continua preţurile ar trebui să crească”, mai spune Arne Bergvik.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.