Evenimentul Zilei > International > Gazprom grăbește construcția Turkish Stream
Gazprom grăbește construcția Turkish Stream

Gazprom grăbește construcția Turkish Stream

Gazprom a început, neoficial, amplasarea celei de a doua linii a gazoductului Turkish Stream pe fundul Mării Negre, informează cotidianul rus Vedomosti.

Compania rusă a urgentat lucrările de teamă că autorităţile americane vor adopta noi sancţiuni care să vizeze Rusia, în special conductele pentru exportul de gaze naturale – a declarat directoarea centrului de energie de la Moscow School of Management, Tatiana Mitrova. Ea a explicat că Gazprom a decis să profite de timpul disponibil pentru a construi cât mai mult posibil din viitorul gazoduct Turkish Stream, în condiţiile în care Rusia nu dispune de tehnologiile necesare pentru amplasarea de conducte în ape adânci. 

Un reprezentant al companiei elveţiene Allseas, care a câştigat licitaţia pentru amplasarea de conduce submarine, a declarat că au fost finalizaţi 100 de kilometri din prima linie a gazoductului Turkish Stream, fără a oferi informaţii despre cea de a doua linie. La rândul său, un purtător de la Gazprom a declarat că nava elvețiană Audacia efectuează „lucrări tehnice” pentru Gazprom fără a oferi alte detalii.

Cu o lungime de 900 de kilometri, gazoductul Turkish Stream va lega Anapa de regiunea Thracia de pe coasta turcească a Mării Negre. Una din cele două linii ale gazoductului este destinată aprovizionării pieţei din Turcia cu gaze naturale ruseşti, iar cea de-a doua ar urma să transporte gaze naturale în ţările din sudul şi sud-estul Europei. Fiecare din cele două lunii ale gazoductului Turkish Stream ar urma să aibă o capacitate de 15 miliarde metri cubi pe an. 

Oficialii Gazprom estimează că lucrările vor fi finalizate în 2019, iar investiţiile se vor ridica la şase miliarde de dolari.