Rezerva Federală (Fed) a SUA a majorat miercuri dobânda de politică monetară pentru prima dată în aproape 10 ani.

Oficialii băncii consideră că prima economie a lumii a depăşit daunele provocate de criza financiară din perioada 2007-2009, informează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres

Comitetul de politică monetară al Rezervei Federale (FOMC) a precizat că a decis să majoreze rata dobânzii pentru fondurile federale cu un sfert de punct, până la un interval cuprins între 0,25 şi 0,50%. De la sfârşitul anului 2008 şi până astăzi dobânda de politică monetară a Fed a fost menţinută între 0 şi 0,25% pentru a susţine relansarea economiei. Aceasta este prima majorare a costului creditului decisă de Fed după luna iunie 2006. 

De asemenea, FOMC a majorat şi dobânda plătită pentru rezervele excedentare pe care băncile le depun la Fed până la 0,50%. 

'Comitetul a decis că în acest an a avut loc o îmbunătăţire considerabilă a condiţiilor de pe piaţa muncii şi de asemenea este încrezător că inflaţia va creşe pe termen mediu până la ţinta de 2%', a informat Comitetul de politică monetară al Rezervei Federale într-un comunicat de presă, în care precizează că decizia de a majora costul creditului a fost adoptată în unanimitate.