Garanţii prea mari la produsele accizabile

Garanţii prea mari la produsele accizabile

Recentele modificări ale Codului Fiscal prevăd garanţii mai mari pentru producătorii de mărfuri accizabile.

Astfel, producătorii de tutun, alcool şi produse petroliere trebuie să depună garanţii sub formă de depozit în numerar sau garanţii personale la Trezoreria statului în funcţie de capacitatea de producţie.

Până la modificările anunţate, aceste companii stabileau garanţii în funcţie de valoarea medie a accizelor plătite în ultimii trei ani, adică în funcţie de volumul vânzărilor.

"Era mai logică şi mai normală abordarea anterioară. Prevederile actuale pun o frână în calea investiţiilor", susţine Gilda Lazăr, director corporate affairs JTI România. Potrivit oficialului producătorului de ţigarete, Finanţele ar trebui să nuanţeze mai mult în normele de aplicare, astfel încât garanţiile să fie în funcţie de capacitatea de producţie planificată.

"Autorităţile se referă la capacitatea instalată. Aceasta ar în semna că utilajele ar trebui să funcţioneze 24 de ore din 24, 365 de zile pe an, ceea ce este imposibil", explică Gilda Lazăr.

Producătorii de ţigări solicită ca în norme să se specifice capacitatea de producţie în decursul unui an pentru piaţa internă şi pentru cea externă.

Ce TVA se aplică în construcţii

În proiectul de norme publicate de Finanţe se arată că, dacă o firmă întocmeşte situaţia de lucrări din lunile mai şi iunie, iar beneficiarul acceptă situaţia abia în luna iulie, cota aplicabilă pentru întreaga contravaloare a serviciilor acceptate de beneficiar este de 24%. Asta deoarece faptul generator de taxă este considerat data acceptării situaţiei de către beneficiar.

"Prevederile actuale pun o frână în calea investiţiilor. E imposibil ca utilajele să meargă 24 de ore din 24.“, GILDA LAZĂR, director corporate affairs la JTI România

Ne puteți urmări și pe Google News