Evenimentul Zilei > Politica > Gabriel Oprea, despre ordonanţa privind creşterea salariilor demnitarilor: Iohannis nu mi-a cerut așa ceva, dar l-am informat în legătură cu adoptarea ordonanței
Gabriel Oprea, despre ordonanţa privind creşterea salariilor demnitarilor: Iohannis nu mi-a cerut așa ceva, dar l-am informat în legătură cu adoptarea ordonanței

Gabriel Oprea, despre ordonanţa privind creşterea salariilor demnitarilor: Iohannis nu mi-a cerut așa ceva, dar l-am informat în legătură cu adoptarea ordonanței

Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat că ideea proiectului de ordonanţă privind creşterea salariilor demnitarilor a aparţinut guvernului şi lui Victor Ponta, iar premierul şi preşedintele Klaus Iohannis au fost de acord cu adoptarea unui act normativ prin care să fie majorate indemnzaţiile demnitarilor.

"Ideea aparținând guvernului și lui Victor Ponta. Știu că premierul Victor Ponta și președintele Klaus Iohannis s-au pus de acord în principiu asupra adoptării unui act normativ prin care să fie majorate indemnizațiile demnitarilor, în contextul discuțiilor despre creșterea salariilor bugetarilor. Am lucrat cu ministrul Muncii și ministrul Finanțelor, ținând seama de principiul atragerii competenței și lupta împotriva corupției și din cei 71 de demnitari care erau vizați de proiectul de ordonanță, au rămas la final 48", a spus Gabriel Oprea, pentru dcnews.ro.

Acesta consideră, totodată, că Victor Ponta nu ştia dacă preşedintele Iohannis va susţine adoptarea actului normativ.

"Miniștrii Muncii, Finanțelor și Justiției au susținut această ordonanță, iar poziția lor se regăsește în stenogramele ședinței de guvern. Miercuri dimineața, când a venit la guvern, l-am informat pe Victor Ponta în legătură cu ordonanța, iar el a avut rezerve ca decizie politică, în sensul că nu avea certitudinea că șeful statului își va arăta susținerea față de adoptarea actului normativ.

Președintele Klaus Iohannis nu mi-a cerut așa ceva, dar l-am informat în legătură cu adoptarea ordonanței. Am stabilit cu premierul Victor Ponta, de față cu ceilalți miniștri să trecem ordonanța, urmând să o publicăm în Monitorul Oficial, dacă va fi sprijinită de președinte, respectiv să nu o publicăm dacă nu va exista această susținere – iar în acest caz ordonanța nu-și producea efectele. Dacă Victor Ponta va amâna aplicarea acestei ordonanțe, este dreptul său și decizia sa ca prim-ministru. Așa s-au întâmplat lucrurile, vă spun cu onestitate", a declarat vicepremierul.

Gabriel Oprea a adăugat, totodată, că îl susţine, în continuare, pe Victor Ponta.

"Îl susțin, ca și până acum, pe Victor Ponta, președinte al PSD și prim-ministru al României", a spus Oprea.

Victor Ponta a declarat, joi seara, la B1TV, că nu a fost de acord cu ordonanța prin care au fost majorate salariile demnitarilor, adoptată în ultima ședință a Executivului, condusă de premierul interimar Gabriel Oprea.

Ponta a afirmat că miercurea viitoare va amâna intrarea în vigoare a actului normativ, astfel încât salariile președintelui, premierului, miniștrilor și altor categorii de demnitari să crească odată cu toate salariile bugetarilor, potrivit b1.ro.

"Ordonanţa cu salariile demnitarilor, eu nu am fost de acord cu ea. Am spus că într-adevăr demnitarii trebuie să fie bine plătiţi dar odată cu legea salarizării. Nu am vrut să creez impresia că am ceva cu ceea ce s-a discutat între domnul Iohannis şi Oprea în absenţa mea. Revin la decizia mea şi miercuri vom adopta alta. Nu se măresc salariile la preşedinte şi prim ministru decât odată cu bugetarii. Aşa am fost informat ieri, cred că cel mai corect e să amânăm intrarea în vigoare şi să amânăm până la creşterea salariilor bugetarilor”, a declarat premierul într-o intervenţie telefonică în cadrul emisiunii ”Ultimul cuvânt”,  de la B1 TV.

Astfel, a precizat Ponta, Guvernul va adopta, săptămâna viitoare, o ordonanţă prin care majorarea indemnizaţiilor demnitarilor va fi amânată până la aprobarea noii Legi a salarizării unitare a bugetarilor.

"Eu ştiam că au discutat (Iohannis cu Oprea-n.r.) să aprobe această ordonanţă în absenţa mea şi am fost informat în acest sens. Acum, aflu de la domnul Mihalache că, de fapt, am fost dezinformat şi Iohannis habar nu are, că nu are nicio treabă cu chestia asta. Atunci, miercuri vom adopta o altă decizie, în sensul că se măresc salariile demnitarilor atunci când se măresc pentru toţi bugetarii. Dacă domnul Mihalache ne-a informat că, de fapt, am înţeles eu greşit şi că domnul Iohannis nu ştia nimic, ba chiar cumva că nici nu e de acord cu chestia asta – deşi ieri l-am văzut pe Iohannis spunând că e o idee bună, dar eu îl cred pe Mihalache – atunci mărim salariile la demnitari când le mărim la ceilalţi bugetari, prin Legea salarizării. Jocurile astea de doi bani, în care faci ceva şi după aia dai vina pe altcineva, nu mai sunt dispus să le înghit", a mai spus Ponta.