G20 combate criza cu un trilion de dolari

G20 combate criza cu un trilion de dolari

FMI va avea resurse suplimentare în valoare de 750 de miliarde de dolari, iar restul banilor vor fi folosiţi pentru stimularea comerţului.

Liderii G20 au convenit ieri, la summitul organizat la Londra, să impună noi reglementări financiare şi să suplimenteze resursele Fondului Monetar Internaţional pentru a combate efectele celei mai grave crize economice din ultimele şapte decenii. Potrivit unui proiect de comunicat final, citat de Reuters, fondurile FMI vor fi suplimentate cu 500 de miliarde de dolari şi vor atinge valoarea de 750 de miliarde de dolari, resurse care vor putea fi accesate de statele cele mai grav afectate de actuala situaţie economică.

La această sumă se vor adăuga alte 250 de miliarde de dolari, în Drepturi Speciale de Tragere (DST). Resursele FMI sunt în prezent de 250 de miliarde de dolari. Liderii celor mai industrializate 20 de ţări ale lumii au fost, de asemenea, de acord să deblocheze 250 de miliarde de dolari pentru susţinerea fluxurilor comerciale globale.

Fondurile închise cu grad ridicat de risc (hedge funds) vor fi de acum înainte supervizate, o măsură adoptată în premieră în sectorul fiscal, iar reglementările din domeniul financiar vor fi mult mai strict aplicate şi monitorizate de FMI, relevă documentul citat. La rândul său, Banca Mondială îşi va spori capacitatea de creditare cu 100 de miliarde pe an pentru următorii trei ani şi ar putea ridica nivelul fondurilor de pe piaţă la suma de 250 de miliarde de dolari. Structura Băncii Mondiale care se ocupă de asistenţă acordată sectorului privat, Societatea Financiară Internaţională (SFI), va contribui cu fonduri cuprinse între 50 şi 250 de miliarde de dolari, sub forma măsurilor de susţinere a comerţului internaţional, scrie AFP.

„S-au făcut multe progrese astăzi pentru a ne asigura că instituţiile internaţionale, precum FMI, dispun de toţi banii de care au nevoie pentru a interveni mai decisiv şi mai urgent decât în trecut”, a declarat ministrul britanic de Finanţe, Alistair Darling. Participanţii la summitul organizat la Londra au convenit, de asemenea, asupra combaterii protecţionismului şi impunerii de limite bonusurilor primite de directorii de bănci şi companii asistate de stat. Proteste neîntrerupte Manifestaţiile de protest au continuat ieri în capitala britanică, dar amploarea lor a scăzut treptat pe măsură ce lucrările reuniunii se apropiau de final. Protestele violente care au avut loc miercuri în centrul financiar londonez s-au soldat cu moartea unei persoane şi arestarea altor 86, numărul manifes tanţilor reţinuţi de forţele de ordine ridicându-se la 111 în după-amiaza zilei de ieri. Potrivit cotidianului „The Times”, agenţii de poliţie au încercat să îi acorde primul ajutor unui bărbat care a decedat ulterior la spital. Aceştia au fost însă atacaţi cu sticle de protestatari, fiind nevoiţi să se retragă. ACORD Paradisurile fiscale, pe lista neagră Liderii G20 au căzut de acord asupra majorităţii punctelor aflate pe agenda lor de lucru. Ei au depăşit şi diviziunile privind redactarea şi publicarea unei liste care să cuprindă paradisurile fiscale. „La momentul oportun, vom publica o listă a ţărilor care nu cooperează, ceea ce discutăm astăzi este momentul când vom face acest lucru”, a explicat secretarul britanic al Trezoreriei, Stephen Timms.

Un diplomat care a participat la reuniunea de la Londra a dezvăluit că mult dezbătuta listă va fi publicată de Organizaţia pentru Dezvoltare şi Cooperare Economică, fără a preciza când anume. Printre statele care se opun unui astfel de demers se numără China, îngrijorată de consecinţele asupra celor două mari centre financiare aflate sub jurisdicţia sa, Hong Kong şi Macao.

Organizaţia Oxfam France a făcut apel, ieri, la liderii G20 să facă publică o astfel de listă, deoarece în absenţa sa, „nici o sancţiune nu este posibilă”. Lipsa unei decizii ferme în această privinţă ar putea genera iritarea Franţei şi Germaniei, care acuză paradisurile fiscale că permit oamenilor bogaţi să nu îşi achite impozitele în momente de acută criză economică. Parisul a avertizat miercuri că nu va semna nici un document al summitului dacă reuniunea nu se încheie cu rezultate satisfăcătoare.

Ne puteți urmări și pe Google News