Evenimentul Zilei > Politica > Fuziunea PNL – PDL se transformă în alianță
Fuziunea PNL – PDL se transformă în alianță

Fuziunea PNL – PDL se transformă în alianță

Comasarea celor două partide trage pe dreapta. Din motive tehnice, liberalii și democratliberalii intră în alegerile prezidențiale într-o alianță.

Mult așteptata fuziune dintre PNL și PDL va rămâne pe hârtie cel puțin până la iarnă. Alegerile prezidențiale îi vor prinde pe liberali și democrat-liberali luați fără acte, întrucât procedurile judiciare nu le vor permite să finalizeze fuziunea până în noiembrie. Prin urmare, vor recurge la planul B, o alianță electorală de genul celei făcute de PSD-UNPR și PC la alegerile europarlamentare. Vor susține un candidat unic, iar pe buletinul de vot, în dreptul numelui, vor apărea siglele PNL și PDL.

„Nu este timp suficient”, a spus vicepreședintele PDL, Ioan Oltean. Potrivit acestuia, procedura se poate întinde pe cinci-șase luni, pentru că în mod sigur vor exista contestații. „Noi depunem actele pentru fuziune, dar ea se finalizează în câteva luni. În opinia mea, o alianță electorală este singura realizabilă până în decembrie. Este singura soluție care se degajă. Vom avea la prezidențiale un candidat unic susținut de cele două partide, PNL și PDL”, a explicat Oltean.

Probleme în teritoriu

În unele județe, liberalii sunt în continuare reținuți în ceea ce privește colaborarea cu democrat-liberalii lui Vasile Blaga. La Prahova, unul dintre cei cinci vicepreședinți ai PNL, Bogdan Nica, și un deputat, Nicolae Alexandri, membru în Biroul Permanent al PNL Prahova, au demisionat din funcțiile deținute din partid, invocând „mascarada” fuziunii cu PDL. Fuziunea dintre PDL și PNL nu este nici pe placul liderului liberal al organizatiei județene Suceava, Alexandru Băișanu, care s-a declarat împotriva acestui demers. Mai sunt probleme la Bistrița și la Brăila. Vasile Blaga a spus că încă nu este stabilit calendarul fuziunii, fiind așteptată încheierea Congresului PNL pentru alegerea conducerii liberale. „Când se termină Congresul PNL, se intră în vacanță judecătorească, parcursul durează. (…) Fuziunea este gata când ești înregistrat în registrul partidelor politice și acest lucru durează, dar decizia politică este cea importantă”, a mai spus el, subliniind că se așteaptă ca această decizie politică de fuziune să aibă loc până în 1 septembrie.

Scandal între liberali

Deputații PNL de Suceava Dumitru Pardău și Radu Surugiu au anunțat, ieri, că demisionează din Biroul Teritorial al PNL Suceava din cauza incompatibilității cu actuala conducere a organizației. Pardău a declarat că rămâne în PNL, susține candidatura la președinția partidului a lui Klaus Iohannis, dar că nu se regăsește în organizația condusă de Alexandru Băișanu. La rândul său, deputatul Radu Surugiu a declarat că liderul PNL Suceava confundă organizația cu un SRL.