Evenimentul Zilei > Actualitate > UPDATE. Furtuna albă a blocat România! Situația traficului la ora 8:00. Citește înainte de a pleca!
UPDATE. Furtuna albă a blocat România! Situația traficului la ora 8:00. Citește înainte de a pleca!

UPDATE. Furtuna albă a blocat România! Situația traficului la ora 8:00. Citește înainte de a pleca!

După câteva zile de primăvară, cu temperaturi de peste 15 grade, în România a venit brusc iarna. Așa că trebuie să ne obișnuim cu drumurile închise.

UPDATE 9:20 – Microbuz, cu 9 pasageri, ieşit în afara părţii carosabile pe DN23 A, spre Mândreşti. Persoanele nu au necesitat asistenţă medicală.

Un alt incident, un TIR a derapat și a blocat traficul pe sensul de mers către Bucuresti, în zona kilometrului 29 în judetul Giurgiu. Traficul a fost deviat de la km 44, însă situatia s-a remediat cu rapiditate.

UPDATE 8:10 – Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă informează, joi dimineaţa, că se acţionează pentru degajarea zăpezii de pe carosabil şi deblocarea persoanelor ce au fost afectate, pentru împrăştierea de materiale antiderapante, cât şi pentru repunerea sub tensiune a liniilor electrice în 16 judeţe – Brăila, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Ialomiţa, Prahova, Suceava, Tulcea, Vrancea – şi în municipiul Bucureşti, aflate sub cod portocaliu şi roşu.

Este afectată circulaţia rutieră pe autostrada A2 pe tronsonul Bucureşti – Feteşti, pe 20 de segmente de drumuri naţionale (DN 2D, DN 21, DN 2B – Brăila, DN 1H – Bihor, DN 1A – Braşov, DN 21, DN 3, DN 31, DN 3A – Călăraşi, DN 24D – Galaţi, DN 12C, DN 13B – Harghita, DN 2C, DN 21A, DN 2A – Ialomiţa, DN 1A, DN 1B, DN 71 – Prahova, DN 23B, DN 2 – Vrancea), pe 6 drumuri judeţene (DJ 203, DJ 211 – Brăila, DJ 608A – Caraş-Severin, DJ 251, DJ 242A – Galaţi şi DJ 685 – Hunedoara) şi pe un drum comunal (DC 134 – Cota 1400), potrivit unei postări pe pagina de Facebook a DSU.

Este în continuare închisă circulaţia rutieră pe toate categoriile de drumuri de la nivelul judeţelor Brăila, Buzău, Ialomiţa şi Tulcea până la ieşirea de sub avertizarea cod roşu, precizează sursa citată.

Traficul aerian se desfăşoară în condiţii de iarnă pe aeroporturile din zonele aflate sub avertizare.

În ceea ce priveşte traficul feroviar, este în continuare blocată circulaţia pe secţiunea 502 între staţiile Ilva Mică (Bistriţa-Năsăud) şi Vatra Dornei (Suceava), iar pe celelalte secţiuni traficul a fost reluat cu locomotive diesel până la repunerea sub tensiune a instalaţiei electrice. Pe celelalte tronsoane de cale ferată din zonele aflate sub avertizare/atenţionare, circulaţia s-a desfăşurat în condiţii de iarnă.

Sunt suspendate manevrele în toate porturile maritime, Bara Sulina şi Canalul Dunăre – Marea Neagră.

În PTF Giurgiu, traficul este restricţionat pentru autovehiculele cu masă mai mare de 12 tone la solicitarea părţii bulgare, din cauza ninsorilor din această ţară, iar în PTF Nădlac se desfăşoară pe o singură arteră pe sensul de ieşire din cauza afectării unei copertine.

Conform DSU, la ora 6,30 erau nealimentate cu energie electrică 180 de localităţi din 19 judeţe (Alba, Bihor, Brăila, Buzău, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Maramureş, Mureş, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj şi Vrancea), fiind afectaţi 88.227 de consumatori finali, unde acţionează 141 echipe de intervenţie.


Zeci de drumuri închise sau cu circulația restricționată, blocaj pe calea ferată între București și Brașov și porturile închise sunt doar o parte dintre problemele cu care ne confruntăm joi dimineața, potrivit Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române.

La nivelul județelor Buzău, Brăila, Ialomița și Tulcea, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a decis ca în perioada codului rosu, intervalul orar 22.00-08.00 drumurile naționale si  judetene sa fie inchise pentru toate categoriile de vehicule, cu exceptia celor de interventie.

Autostrada A2 de la km 10+600m (București) – km143(Fetești) respectiv  Cernavodă(km 160) – Constanța( km 212), trafic închis din cauza viscolului.

  • drumuri naționale cu trafic blocat:

–  în județul Harghita, DN12C Gheorghieni – Lacu Roșu, între kilometrii  km 5 – 32 și  pe DN 13B, între localitățile Bucin și Praid, din cauza  căderilor de copaci pe partea carosabilă,  traficul rutier a fost  închis, până la remedierea situației;

–  Județul Argeș, pe raza  comunei Cetățeni -DN 72A de la km.49+900 m-km.50+100m orele 22.00 se închide circulației rutiere din cauza căderilor de copaci de pe versanti.In functie de condițiile meteo se va relua traficul.

– judetul Constanța, se închide DN 2A Hârșova – Ovidiu și DN22 Ovidiu –Tulcea, închis viscol.

– în județul Covasna, din cauza unor arbori căzuți pe carosabil, traficul este blocat pe   DN 10  Buzău – Covasna. Traficul a fost oprit și pe  DN13E Zagoni –Barcani, din cauza viscolului.

– în județul Prahova, din cauza unor arbori căzuți pe carosabil, traficul este blocat pe DN1A  Ploiești  – Cheia(situația se va menține până în măine dimineață). Închis DN 71 Sinaia  –Moroieni, viscol.

-judetul Vrancea, DN23B Măicănești – Ciorăști trafic închis din cauza viscolului.

– jud Galați, DN24 D Galați-Bârlad, trafic închis din cauza viscolului.

– în județul  Călărași,  din cauza viscolului traficul a fost oprit pe DN 3  Călărași – Lehliu –Fundulea, DN3A Fetești – Lehliu, DN 31 Oltenița – Călărași și pe DN 21 Călărași – Slobozia.

 

  • restricții rutiere instituite:

–  în județul Botoșani, traficul rutier este restricționat peste 7,5 tone pe DE 58 Botoșani –Suceava și DE 58 Botoșani – Iași;

–  în județul Constanța, traficul rutier este restricționat peste 7,5 tone pe DN22C Cernavodă –Murfatlar, DN 3 Ostrov-Murfatlar, DN22 Ovidiu – Tulcea, DN22A Hîrșova- Tulcea, DN2A Hîrșova – Ovidiu și DN38 Agigea –Negru Vodă;

–  în județul Iași, traficul rutier este restricționat peste 7,5 tone pe DN28 Roman – Târgu Frumos, DN 28A Târgu Frumos – Pașcani și DN 28B Târgu Frumos – Hârlău;

–  în județul Vaslui traficul rutier este restricționat peste 7,5 tone pe la intrarea în țară(Vama Albița) precum și pe toată raza județului;

–  în județul Galați traficul rutier este restricționat peste 3,5 tone pe DN25 Galați –Tecuci;

– în județul Prahova, traficul rutier este restricționat pentru toate categoriile de autpvehicule, pe DN1A  Ploiești  – Cheia.

 

  • traficul feroviar:

 

– pe Magistrala 300 Predeal – Brașov, la ieșirea din stația CF Timișu de Sus (în județul Brașov), un pantograf s-a defecat. Din acest motiv, traficul feroviar este întrerupt. Deplasarea mai multor trenuri de călători va fi afectată.

– pe Magistrala 501 Siculeni – Adjud, traficul feroviar este blocat, la kilometrul 129+900(localitatea Nădejdea), din cauza unui copac care a căzut pe șina de cale ferată;

– pe Secția de Calea 502 Ilia –Vatra Dornei, traficul feroviar este blocat din cauza unui copac care a căzut pe șina de cale ferată;

– Secția de cale ferată 501 Adjud – Siculeni, traficul feroviar este blocat din cauza unor  copaci care au căzut pe șina de cale ferată.

 

  • traficul aerian: nu s-au înregistrat probleme cauzate de efectele fenomenelor meteorologice.

 

  • traficul maritim și fluvial: în județul Constanța, din cauza vântului puternic, toate porturile și-au suspendat activitatea

 

„Atenționăm că în zonele aflate sub cod roșu se poate lua oricând decizia închiderii totale a circulației rutiere pentru toate categoriile de autovehicule.

Recomandăm conducătorilor auto ca pe drumurile aflate sub cod portocaliu și roșu, să circule prudent, să adapteze viteza la condițiile din trafic, să aibă autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic din zonele tranzitate”, se mai arată în comunicarea INFOTRAFIC.