Furtul de scutere, în vogă la olteni

Furtul de scutere, în vogă la olteni

DOLJ. Mulţi tineri se aleg cu dosar penal pentru furt după ce "împrumută" din parcări motoscutere, pe care le vând după câteva zile de rulaj.

Sunt văzuţi adesea pe străzile Craiovei jalonând, cu viteză mare, printre maşinile aflate în trafic. Sunt ei, „motoscuteriş- tii“, aşa cum îi numesc cetăţenii pe tinerii rebeli care au făcut o modă din plimbatul pe două roţi. Puţini sunt însă cei care-şi permit să cumpere un moped nou sau „second-hand“, aşa că mai e doar un pas până ca furtul de motoscutere să devină o modă. „O modă negativă cu consecinţe penale“, cum o numesc poliţiştii craioveni.

„Campion“ la 13 ani

Tot mai mulţi tineri din Craiova se „îndeletnicesc“ cu furtul de motoscutere. Nu pentru a face vreo afacere profitabilă, ci pur şi simplu ca să se plimbe şi „să dea bine“.

Un moment de neatenţie din partea proprietarului este suficient pentru cei ce se visează la ghidonul unui astfel de motor. „Mopedele sunt lăsate cu cheile în contact sau sub şa. Au fost cazuri în care au lăsat sub şa documente precum actele de provenienţă şi contractele de cumpărare“, spune comandantul Sec- ţiei 5 Poliţie Craiova, comisar-şef Cornel Tomescu. Nu numai proprietarii neglijenţi sunt taxaţi de către hoţi. „Alţi proprietari le asigură cu câte un lanţ care foarte repede poate fi tăiat“, adaugă comisarul-şef Tomescu.

Pe raza de competenţă a secţiei pe care acesta o conduce s-au înregistrat în ultima vreme nouă furturi de motoscutere, dintre care opt au fost soluţionate. Au fost identificaţi şapte autori. Florin D., un puşti de doar 13 ani, poate fi considerat „campion“ în materie. Minorul se poate „lăuda“ că a participat, fie singur, fie în echipă, la comiterea a nu mai puţin de cinci furturi.

Fără concurenţă

Odată plictisiţi, aceştia încearcă să le vândă altor tineri de seama lor. Sumele pe care le obţin în urma unor „negocieri“ rapide sfidează orice concurenţă. Comisarul-şef Cornel Tomescu spune că numai minorul Florin D. a vândut patru motoscutere, pe care a obţinut sume mici, în condiţiile în care preţul unui astfel de moped sare de 1.000 de euro: „Când se satură de ele, găsesc imediat cumpărători. Dintre motoscuterele recuperate de noi, patru fuseseră vândute numai de către acest minor. Le vânduse la preţuri foarte mici, cel mai scump ajungând la 400 de lei“.

Pentru prevenirea unor situaţii neplă cute, comisarul-şef Tomescu îi sfă- tuieşte pe craioveni să-şi achiziţioneze sisteme antifurt, cu care să blocheze roţile motoscuterelor, şi sisteme de alarmă.

STATISTICĂ

Nici ATV-urile nu sunt de lepădat

Nu numai motoscutere se fură la Craiova. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, în primele şase luni ale anului curent au fost sustrase şapte motociclete, 23 de autoturisme şi patru ATV-uri. Au fost găsite de oamenii legii şi predate proprietarilor de drept cinci dintre motociclete şi 17 dintre autoturisme. Şeful Secţiei 5, comisarul-şef Cornel Tomescu, spune că numărul de furturi de motoscutere înregistrat pe raza de competenţă a acestei unităţi este mic în comparaţie cu alte secţii, iar subordonaţ ii săi au reuşit să rezolve aproape toate cazurile. Dintre cei şapte autori, doi sunt cercetaţi în stare de arest preventiv pentru furt calificat. Conform Codului Penal, aceştia riscă o pedeapsă cu închisoarea pe o perioadă cuprinsă între 3 şi 15 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News