Fostul funcționar, Wei Chuanzhong, în vârstă de 66 de ani, este fostul director adjunct al Administraţiei generale de supervizare a calităţii, de inspecţie şi carantină. El era responsabil cu controlul calităţii produselor.

Această agenţie a fost fondată în 2018 și este responsabilă pentru stabilirea normelor, controalelor de calitate pentru mărfurile care intră şi ies din China. De asemenea, Administrația se ocupă de emiterea autorizațiilor pentru produsele alimentare importate sau exportate de statul chinez.

Potrivit unei comunicări emise de Tribunalul popular intermediar din Chenzhou (centru) unde a fost judecat cazul, în perioada 2001-2019, fostul director Wei Chuanzhong s-a folosit de funcția pe care o deținea pentru a ajuta diverse întreprinderi şi persoane fizice ca să obţină autorizaţii de producţie, contracte sau promoţii profesionale.

Astfel, inculpatul ar fi acceptat sub formă de mită peste 123 de milioane de yuani (15,6 milioane de euro), o sumă neobişnuit de mare în China chiar şi pentru un funcţionar corupt.

Justiţia a ordonat confiscarea tuturor bunurilor fostului funcționar şi l-a condamnat la închisoare pe viaţă. Instanţa a calificat sentinţa drept „indulgentă”, arătând că acuzatului Wei Chuanzhong i-a fost arătată clemență pentru că a cooperat pe deplin cu autoritățile, în cadrul anchetei. Dacă nu ar fi făcut-o el ar fi fost pasibil de pedeapsa cu moartea, pe care, colaborând, a evitat-o la mustață.

Din 2013, anul în care preşedintele chinez Xi Jinping a lansat o populară campanie anticorupţie, milioane de oficiali au fost sancţionaţi şi numeroşi lideri ai partidului comunist au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea sau chiar cu moartea.

În cadrul unei astfel de acțiuni, anti-corupție, poliția chineză a descoperit, în urmă cu câtva timp, o avere ascunsă în subsolul unui fost oficial al Partidului Comunist acuzat de corupție.

În casa lui Zhang Qi, fost primar al orașului Danzhou, au fost descoperite 13 tone de aur sub formă de lingouri, care valorează peste 600 de milioane de euro. Autoritățile au mai confiscat sume mari de valută, totalizând 268 de miliarde de yuan sau 34 de miliarde de euro. Banii ar fi fost obținuți din mită. Aceste sume l-ar fi făcut pe Zhang, neoficial, cel mai bogat om din China.

Alertă la Beijng! China verifică alimentele importate, după reapariția COVID 19

Americanii avertizează asupra „dependenței” de China: „Europenii trebuie să aleagă”

Trump, lovitură în plin pentru China. O nouă palmă peste „obrazul” Beijingului