Evenimentul Zilei > Economie > FRAUDĂ de 1,3 milioane de euro pe TVA, cu firme din Ungaria
FRAUDĂ de 1,3 milioane de euro pe TVA, cu firme din Ungaria

FRAUDĂ de 1,3 milioane de euro pe TVA, cu firme din Ungaria

Un circuit tranzacţional fictiv format din patru firme cu sediul în România (Oradea) şi Ungaria, prin intermediul cărora, în perioada 2012-2014, bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 1,3 milioane euro (6,01 mil lei) a fost descoperit de inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF).

Concret, în Ungaria au fost înfiinţate trei firme pe numele unor interpuși, persoane cu cetățenie română, cu domiciliul în județul Bihor. 

Aceste firme aveau rolul de a disimula existenţa unor operaţiuni economice, deoarece reprezentanţii firmei din Oradea înregistrau în contabilitate achiziţii şi livrări fictive de legume şi fructe provenite aparent de la cele trei firme maghiare, în scopul sustragerii de la plata TVA şi a impozitului pe profit datorate bugetului de stat.

Au fost sesizaţi procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Oradea, care, în data de 30.06.2015, au dispus efectuarea de percheziţii la sediul social și punctele de lucru ale firmei din Oradea. 

La această acţiune participă inspectori antifraudă împreună cu ofițeri de poliție din cadrul B.C.C.O. Oradea.
Inspectorii au dispus instituirea de măsuri asigurătorii asupra sumei de 4.758.344 lei, disponibilă în conturile bancare ale firmei vizate.