Franţa respinge acuzaţiile de genocid

Franţa respinge acuzaţiile de genocid

Parisul a respins ieri acuzaţiile formulate de autorităţile de la Kigali, care au afirmat, pe baza unui raport independent, că Franţa a "participat la execuţia" genocidului din 1994, soldat cu moartea a 800.000 de persoane, în rândul minorităţii tutsi şi al comunităţii hutu moderate.

Raportul susţine că Franţa era „la curent cu pregătirea“ genocidului, „a participat la principalele iniţiative“ ale realizării sale şi „la execuţia sa propriu-zisă“. „Militari francezi au comis ei înşişi, în mod direct, asasinate ale unor tutsi şi ale unor membri ai comunităţii hutu acuzaţi că îi ascund pe tutsi“, a acuzat un comunicat al Ministerului Justiţiei din Rwanda.

Raportul a solicitat urmărirea penală a 13 responsabili politici francezi, printre aceştia aflându-se preşedintele Franţei la data genocidului rwandez, François Mitterrand, premierul Edouard Balladur şi ministrul de externe Alain Juppé. Ministerul francez al Apărării a precizat, în replică, faptul că nu recunoaşte „imparţialitatea“ şi „legitimitatea“ comisiei de anchetă.

Ne puteți urmări și pe Google News