Acest amendament, votat în prima lectură, pedepsește o asemenea negare cu un an închisoare și 45.000 de euro amendă, transmite Agerpres.

Crimele vizate sunt cele de "genocid", "alte crime împotriva umanității", "crimele de reducere la sclavie sau de exploatare a unei persoane reduse la sclavie" și "crimele de război", potrivit amendamentului votat.

"În condițiile în care doar negarea Holocaustului este reprimată astăzi, acest text va permite sancționarea contestării sau banalizării tuturor crimelor împotriva umanității sau a crimelor de război, de manieră non-limitativă, imediat ce acestea vor fi recunoscute de o jurisdicție", a explicat secretarul de stat pentru egalitate reală, Ericka Bareights. Acest text va fi aplicat și pentru genocidul armean, a asigurat ea.

Textul răspunde unei promisiuni făcute de președintele francez Francois Hollande, după cenzurarea, în februarie 2012, a unei legi precedente ce pedepsea contestarea genocidului armean, lege care a declanșat furia Ankarei.

În numele libertății de expresie, Consiliul Constituțional al Franței a cenzurat această lege ce penaliza genocidul "recunoscut de legea franceză" (cum este și genocidul armean). De data aceasta, textul vorbește de un genocid recunoscut nu de lege, ci de o jurisdicție.

.