Franţa a redat Bulgariei turci în loc de ţigani

Franţa a redat Bulgariei turci în loc de ţigani

Primul grup de migranţi deportat vineri din Franţa în Bulgaria a fost reprezentat de etnici turci, nu romi, anunţă agenţia de presă bulgară Novinite.

Franţa a expulzat 13 cetăţeni de naţionalitate bulgară care locuiau ilegal pe teritoriul său, măsura fiind aplicată după ce preşedintele Nicolas Sarkozy a cerut înăsprirea acţiunilor împotriva romilor care locuiesc ilegal pe pământ francez.

Autorităţile de la Paris au afirmat în repetate rânduri că majoritatea celor care creează probleme şi sunt vizaţi pentru repatriere sunt cetăţeni români sau bulgari. Potrivit oficialităţilor franceze, aceştia ar fi fost de acord să părăsească teritoriul Franţei contra unei sume de 300 de euro acordate unui adult şi 100 de euro pentru un copil.

Aceştia şi-au păstrat, însă, dreptul de a reveni în Hexagon ori de câte ori doresc, mai scrie Novinite.

Autorităţile bulgare spun că deţin lista numelor celor repatriaţi, dar că nu doresc să facă publică informaţia.

Franţa este hotărâtă să continue controversata repatriere a migranţilor romi. Alţi 11 bulgari sunt aşteptaţi să se întoarcă la 25 august, la bordul unui avion charter, iar un grup de nouă persoane va fi repatriat pe 10 septembrie.

"Atât timp cât măsurile nu includ deportări forţate sau încălcarea drepturilor cetăţenilor bulgari, facem tot ce putem pentru a coopera cu autorităţile franceze. Sunt măsuri care au mai fost luate şi înainte", a declarat Vesela Cerneva, purtătoarea de cuvânt a Ministrului bulgar de Externe.

Până la finalul acestei luni, Franţa intenţionează să repatrieze în total 850 de cetăţeni străini de etnie romă. Următoarea deportare urmează să aibă loc joia viitoare, când 160 de migranţi romi vor reveni în ţara de origine.

În ciuda măsurilor luate de Franţa, romii din Bulgaria şi România se pot întoarece oricând în Hexagon, deoarece, în urma aderării la UE a celor două ţări, cetăţenii lor se bucură de liberă trecere în toate ţările membre. Însă, odată ajunşi stabiliţi într-o altă ţară, ei trebuie să îşi găsească un serviciu sau să studieze, în caz contrar riscând deportarea.

Guvernul francez a explicat că romii repatriaţi săptămâna aceasta au depăşit cu mult limita celor trei luni de şedere legală pe teritoriul altei ţări.

  • Opinia Papei în problema expulzării romilor din Franţa

Ne puteți urmări și pe Google News