Fotbalul şi restul lumii

Fotbalul şi restul lumii

Cupa Mondială de fotbal şi Olimpiada de vară sunt cele două evenimente sportive majore care atrag cei mai mulţi oameni în faţa micilor ecrane.

Anul în care abia am intrat este marcat, pe plan sportiv, de două evenimente majore, care îşi vor disputa supremaţia în planul audienţei. Între 7 şi 29 iunie, Austria şi Elveţia vor găzdui Campionatul European de fotbal, iar în perioada 8-24 august, la Beijing, în China, se vor desfăşura Jocurile Olimpice de vară. Conform cifrelor date publicităţii de FIFA şi de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), fotbalul iese câştigător în lupta privind cea mai mare audienţă cumulată. Nici nu este de mirare, dacă se ţine cont de informaţiile conţinute de enciclopedia pe Internet Wikipedia, conform cărora în 70 dintre 136 de ţări de pe planetă luate în calcul, fotbalul este cel mai popular sport.

Următorul pe listă este - în mod aparent surprinzător - cricketul, care nici măcar nu se regăseşte pe lista sporturilor olimpice. Atletismul şi nataţia, două dintre cele mai urmărite discipline la Olimpiadă, nici măcar nu se regăsesc pe lista Wikipedia. Ultimele patru Cupe Mondiale de fotbal au adunat, în total, 119,7 miliarde de telespectatori (sunt luate în calcul audienţele totale de la fiecare meci, neţinându-se cont dacă o persoană a urmărit doar una sau mai multe partide). Prin comparaţie, ultimele patru ediţii ale Jocurilor Olimpice de vară au adunat în faţa micilor ecrane, în total, pe toată perioada competiţiei, doar 100 de miliarde de telespectatori. Cu toate acestea, Olimpiada de vară din 2004, de la Atena, este deocamdată lider în clasamentul audienţelor, Comitetul Olimpic Internaţional anunţând că evenimentul din capitala Greciei a fost urmărit de aproape 40 de miliarde de oameni.

CONTROVERSE Forurile internaţionale „umflă“ audienţele! Războiul audienţelor a început însă să stârnească suspiciuni. Cotidianul britanic „The Independent“ a lansat o anchetă după Cupa Mondială de fotbal din 2006, în urma căreia a reieşit că FIFA a „umflat“ mai mult sau mai puţin numărul de telespectatori care au urmărit evenimentul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, forul de la Zürich a comunicat că finala Italia - Franţa a fost vizionată de 715,1 milioane de telespectatori. Publicaţia a scris însă că, de fapt, ultimul act al Mondialul german a avut numai 260 de milioane de oameni în faţa televizoarelor! Potrivit aceleiaşi publicaţii, ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2006, de la Torino, a avut 87 de milioane de telespectatori, nu două miliarde, aşa cum se anunţase oficial!