Evenimentul Zilei > Actualitate > Fotbal, şpagă şi sânge. Urmează cătuşele
Fotbal, şpagă şi sânge. Urmează cătuşele

Fotbal, şpagă şi sânge. Urmează cătuşele

Conform unui proces verbal al procurorilor, "Corleone" s-a lăsat "omenit" de către Marian Iancu.

Fotbalul românesc este sufocat pe zi ce trece de scandalurile de corupţie care încep să iasă la iveală după ce procurorii DNA au început ancheta în cazul lui Vasile Avram, fostul şef al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA). Conform unui act ataşat la dosarul "Fotbal în cătuşe", Dumitru Dragomir, preşedintele LPF, este cercetat fiindcă a solicitat o sumă de bani de la Marian Iancu, patronul echipei Poli Timişoara, scopul fiind acela de a-i ajuta pe bănăţeni să obţină licenţa pentru Liga I.

Şeful LPF l-ar fi şantajat pe preşedintele FRF

Pe 23 iunie 2011, procurorul Lucian Papici a întocmit un proces verbal din care reiese că "Elefantul" i-a dat bani lui "Corleone". Cei doi sunt cercetaţi pentru dare şi luare de mită.

"Din datele şi informaţiile deţinute la nivelul Secţiei de Combatere a Corupţiei, din cadrul DNA, rezultă că preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, pretinde sume de bani de ordinul zecilor de mii de euro de la omul de afaceri Marian Iancu, preşedintele clubului FC Timişoara, pentru a-şi trafica influenţa în faţa Comitetului Executiv al FRF, în vederea licenţierii clubului de fotbal mai sus menţionat", se precizează în procesul verbal.

Conform procurorului care a întocmit acest act, Mitică a încercat să îl determine pe Mircea Sandu, preşedintele FRF, să acorde licenţa timişorenilor.

"În acest sens, Dumitru Dragomir, lovindu-se de refuzul patronilor de cluburi de fotbal din Liga I de a participa la o Adunare Generală a Ligii, depune demersuri pentru a obţine votul acestora pentru schimbarea regulamentului de licenţiere în vederea avantajării clubului FC Timişoara. Întrucât informativ s-a stabilit că în ultimele săptămâni Dumitru Dragomir a făcut presiuni mari asupra lui Mircea Sandu, preşedintele FRF, pentru ca acesta să ia în discuţie licenţierea Timişoarei în CEx a FRF, lovindu-se de refuzul celui din urmă, care în concret nu a validat şedinţa CEx şi a declinat cazul Timişoarei către TAS, Dumitru Dragomir l-a ameninţat pe Mircea Sandu că o să facă dezvăluiri compromiţătoare despre acesta".

În acelaşi proces-verbal se mai precizează că Dragomir "solicită sume de bani (comision/mită) preşedinţilor cluburilor de fotbal din România în legătură cu vânzarea drepturilor TV".

De asemenea, se specifică infracţiunile pentru care vor fi cercetaţi Dragomir şi Iancu: "Aşa fiind, întrucât sunt date şi indicii ale săvârşirii bilaterale de dare şi luare mită, prevăzute de Art. 254 şi Art. 255 Cod Penal, de către numiţii Dumitru Dragomir şi Marian Iancu, în temeiul prevederilor Art. 221, alin. 1 CPP, am încheiat prezentul proces verbal care va face parte integrantă în dosarul cauzei".

ÎNCĂPĂŢÂNARE

Deşi este parte a unui dosar instrumentat de anchetatori, şeful ligii nu vrea să renunţe la funcţie

Chier dacă este băgat până la gât în scandalurile de corupţie care au cuprins fotbalul românesc, Mitică Dragomir nu are de gând să plece din fruntea LPF.

"Toţi vor să mă înfunde, dar nu plec nici de-al dracu’ de la ligă! De ce să-mi fie frică? Dacă se adevereşte că am dat mită, îi rog pe cei care anchetează să îmi dea pedeapsa maximă. Nu plec de la ligă, pentru că am făcut lucruri frumoase şi bune! De ce să-mi fie mie teamă şi frică? Ca să le fac unora pe plac? Sunt foarte supărat pe toată lumea. N-am luat bani de la nimeni în viaţa mea, nici măcar de la copilul meu. Am auzit că se dau bani grei ca eu să fiu dat afară. Doar mort plec de la LPF!", a declarat ieri "Corleone".

Mircea Sandu este bănuit de implicare în mafia pariurilor

Cealaltă parte implicată în acest dosar de corupţie, Marian Iancu, minimalizează procesul verbal al procurorului DNA şi spune că acuzaţiile sunt construite pe informaţii fără fundament.

"Procurorii DNA au fost induşi în eroare de informaţiile făcute publice de unii dintre oamenii de fotbal din România. Nu are cum să existe un asemenea dosar, vă daţi seama că ar fi apărut imediat stenogramele", a afirmat patronul celor de la Poli Timişoara.

Iancu crede că în spatele acţiunii se află Mircea Sandu, cel care are ca scop eliminarea din fotbal a lui Dumitru Dragomir.

Omul de afaceri a lansat o acuzaţie gravă la adresa "Naşului", despre care susţine că este implicat în mafia mondială a pariurilor. "Eu cred că Mircea Sandu nu se va lăsa până nu-l va «rezolva» pe Dumitru Dragomir. Sunt două mari mafii la nivel mondial: cea care controlează traficul de droguri şi cea implicată în pariuri, în care sunt implicate şi federaţii şi alte instituţii sportive", a mai declarat Iancu.

Mircea Sandu a ieşit la rampă şi a ţinut să infirme că Dumitru Dragomir ar fi luat mită de la Marian Iancu. "Astea sunt scorneli. Nu au niciun fel de suport. Am o relaţie foarte bună cu Dragomir, nu avem cu ce să ne şantajăm", a declarat Sandu.

În urmă cu două săptămâni, Costi Iacov, fost candidat la preşedinţia FRF, a declarat pentru EVZ că Sandu şi Dragomir îşi vor pierde funcţiile doar în urma anchetelor demarate de DNA.

"Sandu şi Dragomir nu pot fi schimbaţi decât de procurorii DNA. Cei doi au făcut multe nereguli în fotbalul românesc şi sunt principalii vinovaţi pentru starea deplorabilă în care am ajuns", afirmase Iacov.

1996

este anul în care Dumitru Dragomir a devenit şeful Ligii Profesioniste de Fotbal

CORUPŢIE ÎN ARBITRAJ

Avram: "Parcă mi se face poftă de nişte mititei, la Miami!"

Noi stenograme din cazul corupţiei în arbitraj arată că Vasile Avram, fostul şef al CCA, era aservit intereselor oamenilor din fotbal. Cel mai apropiat dintre ei era dinamovistul Cristi Borcea, căruia Avram îi cere, subtil, să îi finanţeze o deplasare la Miami.

Iată o convorbire dintre Avram şi dinamovistul Borcea, care a avut loc pe 22 august, la ora 14:35:

Avram: Da!
Borcea: Ce faci, domn’ preşedinte?
A:
Ce să fac, uite, m-am întâlnit cu cineva acuma.
B:
Ei, te-a sunat băiatul meu, da?
A:
Da. Pot să-i dau un bileţel?
B:
Poţi, da, fără problemă.
A:
Şi mâine să-mi dai răspunsul urgent.

O altă convorbire între cei doi are loc pe 21 septembrie, ora 16:43:

A: Timpul, pe acolo?
B:
Cald, frumos, poate în decembrie veniţi şi dumneavoastră.
A:
Te doare-n f..ci!
B:
Să vedeţi ce frumos e!
A:
Parcă mi se face poftă de nişte mititei, la Miami!

Cristi Borcea se află la Miami şi evită să revină în ţară pentru că se teme că ar putea fi anchetat de procurorii DNA. Dinamovistul a lansat zvonul conform căruia ar vrea să se retragă din fotbal.

Pe 10 septembrie, Vasile Avram are un dialog cu Adrian Porumboiu, patronul echipei FC Vaslui. Fostul şef al CCA este rugat să trimită la partida jucată de moldoveni, în deplasare cu CFR Cluj, o brigadă care să nu îi avantajeze pe ardeleni.

"Pişatul ăla de Dorinel"

Porumboiu: Băi, Vasilică, am şi eu o rugăminte!
Avram:
Zi!
P: O rugăminte la tine, extraordinar de mare. Corectă, obiectivă, nimic. Caută, mă, şi mie o brigadă tare, aşa, să ţină un meci! Că eu mă gândesc de-acuma, nu la meciul cu Dinamo sau cu Lazio, mă gâdesc la meciul cu CFR Cluj de lunea viitoare. Înţelegi? Caută care e cea mai a dracului brigadă, ca să arbitreze ce-i în teren, în p… mea, nu ce vrea Paszkany şi cu că…ţii ăia, înţelegi? Că războiu’ acuma-i pe faţă!
A:
Vedem, vom lua decizia care să fie…

Într-un alt dialog Avram- Porumboiu, patronul vasluienilor povesteşte că antrenorul Dorinel Munteanu i-a cerut să îi cumpere meciuri, în perioada în care i-a pregătit pe moldoveni.

"Pişatul ăla de Dorinel, se apucă el! Care-mi spunea să-i cumpăr meciuri, să-i pregătesc o sută de mii lu’ Lupescu! Sau Paszkany. Păi, dacă eram jigodie, dom’ Paszkany era… Era, erau, toţi! Nici nu mai vorbeai de CFR Cluj!".

De asemenea, Porumboiu îi explică lui Avram că Dumitru Dragomir se teme de influenţa lui Arpad Paszkany.

"Mitică nu ştie ce fac ăia de la CFR Cluj? Mitică, după interes! Lui Mitică i-e frică de ăla, i-a făcut dosar Paszkany! Mitică, dacă dă unul o băşină spre el: «Mami, mi-e frică!»".

Acelaşi Adrian Porumboiu îi spune lui Avram cum să se ferească de o eventuală anchetă: "Nu te pronunţi! Nu spui dinainte: «Hai, domnule, nu ştiu ce!». Dacă eu vorbesc cu tine ceva acuma şi se va întâmpla peste o jumătate de an sau peste trei zile, înţelegi, spui: «Băi, ăla parcă mi-a spus ceva!» Dar nu spui nici: «A, e nebun ăla, mănâncă căcat!» Înţelegi?".

"Pişatul ăla de Dorinel se apucă el! Care-mi spunea să-i cumpăr meciuri, să-i pregătesc o sută de mii lu’ Lupescu!"
ADRIAN PORUMBOIU, patronul echipei FC Vaslui