François Fillon, soția sa, Penelope și fostul său asistent parlamentar Marc Joulaud au fost găsiți vinovați, luni,  pentru delapidarea fondurilor publice și complicitate la delapidarea fondurilor publice.

Fostul premier a fost condamnat la cinci ani de închisoare, dintre care doi cu executare.

Francois Fillon va fi obligat să plătească și o amendă de 375.000 de euro.

În egală măsură, fostul premier nu mai poate fi eligibil timp de zece ani.

Soția sa, Penelope, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare și la aceeași amendă de 375.000 de euro.

Marc Joulaud, fostul supleant al lui François Fillon din Sarthe, a fost condamnat la trei ani cu închisoarea, cu suspendare. Joulaud nu mai poate fi eligibil timp de cinci ani.

Soții Fillon și Marc Joulaud au fost condamnață să plătească peste un milion de euro Adunării Naționale (camera inferioară a Parlamentului francez).

Avocații soților Fillon au anunțat că aceștia vor face apel.

„Această decizie, care nu este corectă, va fi atacată, (…), va avea loc un nou proces”, a anunțat în fața presei Antonin Lévy, avocatul lui François Fillon. Decizie confirmată și de avocatul Penelopei Fillon, Pierre Cornut-Gentille, care a denunțat o pedeapsă „severă”, scrie Le Monde.

Scandalul în care fostul premier francez Francois Fillon a fost condamnat luni i-a distrus şansele de a candida la preşedinţia ţării în 2017 şi a deschis calea către Palatul Elysee pentru Emmanuel Macron, transmit AFP şi Reuters, scrie și Agerpres.

Intenţia lui Fillon de a candida la preşedinţia Franţei în urmă cu trei ani a fost zădărnicită în urma acuzaţiilor că a plătit soţiei sale de origine britanică Penelope sute de mii de euro după ce aceasta fusese încadrată fictiv ca asistent parlamentar.

Munca fictivă a adus familiei Fillon câștiguri de peste un milion de euro începând din 1998. Scandalul a ajuns în presa franceză cu 3 luni înaintea alegerilor prezidențiale din 2017, când Fillon conducea în sondaje.

După dezvăluiri, a căzut pe locul al treilea la alegerile câștigate de Emmanuel Macron. Fillon, care a fost premier în 2007-2012, a ieșit apoi din politică, notează Europa Liberă.