Evenimentul Zilei > Justitie > Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, primește o lovitură grea după gratii
Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, primește o lovitură grea după gratii

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, primește o lovitură grea după gratii

Procesul în care Mariana Fenechiu, soția fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, contestă executarea silită a fost reluat și ar putea rămâne pe drumuri în orice moment. Fostul lider al liberalilor ieșeni, condamnat la cinci ani de închisoare în ”Dosarul Transformatorul”, se află încarcerat în Penitenciarul Vaslui

Mariana Fenechiu, soția fostului ministru al Transporturilor, a reușit să obțină o victorie de moment împotriva celor de la Finanțe. În luna mai 2015 aceasta a reușit să-i convingă pe judecători că trebuie să fie suspendată executarea silită pentru că nu a fost efectuat partajul. Acea decizie a judecătorilor a reprezentat o victorie neașteptată pentru familie Fenechiu. Numai că, în timpul verii, situația juridică a bunurilor care sunt supuse executării s-a schimbat. Astfel, în urmă cu câteva zile, procesul în care Mariana Fenechiu a contestat executarea silită a fost reluat la Judecătoria Iași. Pentru a putea stabili taxa de timbru pe care ar trebui să o plătească Mariana Fenechiu judecătorii au trimis adresă la Direcția Fiananțe Publice Locale Iași. Este vorba de valoarea impozabilă a casei și a terenului în care locuiește soția și copilul fostului deminitar. În acest dosar, Mariana Fenechiu a pozat într-o soție și mamă îndurerată, rămasă singură acasă după intrarea în pușcărie a soțului său. Aceasta le-a cerut judecătorilor acordarea unui ajutor public judiciar pentru a putea susține cheltuielile procesului, însă această cerere a fost respinsă.

Daniela Mariana Fenechiu este cea de-a doua soție a lui Relu Fenechiu. Aceasta era cântăreață de muzică populară și juristă la Primăria Abrud atunci când l-a cunoscut pe fostul Ministru al Transporturilor. Cei doi s-au căsătorit în 2007 la Castelul Schloss din Viena, o bijuterie arhitectonică recunoscută în toată lumea. După ce Fenechiu a ajuns în spatele gratiilor, Mariana a fost nevoită să facă față de una singură la toate problemele și grijile vieții. Cel mai grav lucru este că i-au venit executorii pe cap pentru recuperarea prejudiciului din ”Dosarul Transformatorul”, dosarul de corupție în care Relu Fenechiu a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Servicii Energetice Moldova, partea păgubită în acest dosar, trebuie să recupereze suma de 58 miliarde lei vechi de la cei șase acuzați din acest dosar. Pentru că Relu Fenechiu pare cel mai solvabil dintre acuzați, mare parte din bani vor fi recuperați de la el. Acum, soția lui Fenechiu locuiește într-o casă pe Aleea Teilor nr. 1. Aceasta a contestat toate actele executorilor judecătorești pe motiv că se încearcă scoaterea la vânzare a unor case și terenuri care au fost dobândite în timpul căsătoriei dintre cei doi.

Casa a fost construită înainte de căsătorie

În cererile depuse pe rolul instanțelor de judecată, Mariana Fenechiu susține că trebuie să-i fie recunoscut un drept de 50 la sută din valoarea bunurilor mobile și imobile scoase la vânzare pentru că sunt dobândite după ce s-a căsătorit cu Relu. Aceasta a invocat în fața judecătorilor că nu mai are venituri pentru a-și susține familia după ce soțul său a intrat la pușcărie. În urma relației cu fostul ministru a rezultat un copil care are acum șase ani.

"Pe terenul din Aleea Teilor există o locuință de 343 mp și acea casă ar trebui să-mi revină mie, deoarece am în întreținere un minor de 6 ani și nu dețin alt spațiu locativ. Valoarea imobilului respectiv este de 800.000 de lei", a declarat Mariana. În ceea ce privește un alt teren de 2.000 mp din aceeași zonă, tot de pe Aleea Teilor, soția lui Fenechiu susține că acolo au fost construite mai multe clădiri pentru petrecerea timpului liber, tot în timpul căsătoriei. Valoarea acestor construcții pentru losir, hobby-uri și sport este de 100.000 lei. Jumătate din această sumă trebuie să-i revină ei. Peste toate acestea, Mariana Fenechiu vrea ca și autoturismul marca BMW X6 să fie împărțit în mod corect. Valoarea lui este de 30.000 euro și vrea ca Relu Fenechiu să-i plătească o sumă care să echivaleze cu jumătate din valoarea menționată. De asemenea, soția lui Fenechiu este foarte nemulțumită că i-a fost instituită poprire pe conturi. În acest context, a susținut că nu mai are bani să-și întrețină copilul de 6 ani și nu-l mai poate sprijini la facultate pe celălalt băiat din prima căsătorie a lui Relu Fenechiu. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 8 octombrie 2015.