Fostul comandant al sârbilor bosniaci, Ratko Mladici, la Haga: „Acesta este un tribunal satanic. Nu recunosc acest tribunal al urii”

Fostul comandant al sârbilor bosniaci, Ratko Mladici, la Haga: „Acesta este un tribunal satanic. Nu recunosc acest tribunal al urii”

Fostul lider militar al sârbilor din Bosnia Ratko Mladici a calificat, marţi, Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie drept „satanic”, în momentul în care a fost solicitat să depună mărturie în procesul fostului lider politic al sârbilor bosniaci Radovan Karadzici.

„Este un tribunal satanic”, a spus Mladici, în cadrul unei audieri publice la Haga. „Nu recunosc acest tribunal al urii”, a mai spus el, după care, cu greu, a depus jurământul, sub ameninţarea că va fi acuzat de ofensă la adresa tribunalului, scrie AFP, citată de Agerpres.

Ratko Mladici a obţinut apoi o întrerupere de 20 de minute a şedinţei. „Ar putea ca securitatea să-mi aducă proteza dentară, care este în celula mea, pentru a putea să vorbesc mai bine?”, a declarat el, stârnind râsete în rândul audienţei. Acuzat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război, Radovan Karadzici vrea ca Ratko Mladici, acuzat de aceleaşi fapte într-un proces separat, să depună mărturie în favoarea sa.

Mladici nu voia să depună mărturie, fiind necesară o citaţie pentru a-l face să compară în faţa justiţiei. Avocatul lui Mladici, Branko Lukici, a făcut imarţi dimineaţăi o ultimă încercare de a-i convinge pe judecători să nu permită mărturia clientului său, invocând starea proastă de sănătate a acestuia.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Considerăm că Mladici nu se află în starea pentru a putea depune mărturie”, a spus Lukici, susţinând că clientul său suferă de probleme de memorie şi nu poate distinge „între realitate şi ficţiune”. „Inventează lucruri şi crede că sunt adevărate”, a adăugat avocatul.

Karadzici (68 de ani) şi Mladici (71 de ani) sunt acuzaţi că au orchestrat epurarea etnică în Bosnia în timpul unui război soldat cu 100.000 de morţi şi 2,2 de milioane de persoane strămutate între 1992 şi 1995.

Ei sunt acuzaţi în special de masacrul de la Srebrenica, în timpul căruia forţele sârbe din Bosnia au ucis aproape 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani.

Karadzic, fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, şi Mladic, fostul lider militar, ar fi putut fi judecaţi împreună dacă arestările lor ar fi fost mai apropiate una de alta în timp, deoarece sunt acuzaţi de aceleaşi fapte.

Primul a fost arestat în iulie 2008, iar al doilea, în mai 2011.