Evenimentul Zilei > International > Fost președinte cercetat pentru spălare de bani, deturnare de fonduri și mită
Fost președinte cercetat pentru spălare de bani, deturnare de fonduri și mită

Fost președinte cercetat pentru spălare de bani, deturnare de fonduri și mită

Cristina Kirchner, preşedintă a Argentinei între 2007 şi 2015 şi candidată la funcţia de vicepreşedinte, este urmărită în mai multe cazuri în curs de investigare pentru spălare de bani, îmbogăţire personală, deturnare de fonduri sau mită.

Cristina Kirchner, avocată, în vârstă de 66 de ani s-a prezentat marţi la Buenos Aires în primul său proces legat de abateri în atribuirea unor contracte publice în regiunea Patagonia, relatează AFP, potrivit agerpres.ro. Kirchner i-a succedat la putere soţului ei Nestor Kirchner, preşedinte din 2003 până în 2007. Acesta a decedat în urma unei crize cardiace în 2010.

Mulţi dintre miniştrii săi au fost reţinuţi în aceste cazuri. Kirchner va fi judecată şi în alt caz de spălare de bani, alături de cei doi copii ai săi.

Înainte de sosirea la tribunalul din Comodoro Py, fosta preşedintă argentiniană a denunţat ''un act de persecuţie (din partea preşedintelui de centru-dreapta Mauricio Macri), al cărui unic obiectiv este de a plasa o fostă preşedintă şi un adversar pe banca acuzaţilor în plină campanie electorală".

Cristina Kirchner a anunţat sâmbătă că nu va mai candida la alegerile prezidenţiale din 27 octombrie în numele partidului său Uniunea Civică. Fostul prim-ministru Alberto Fernandez va candida la preşedinţie, în timp ce ea va candida pentru funcţia de vicepreşedinte.

Audierea de marţi, pur protocolară, a reunit trei personaje cheie din clanul Kirchner, care sunt citate împreună cu Christina Kirchner în mai multe proceduri.

Este vorba despre omul de afaceri Lazaro Baez, ale cărui companii au câştigat majoritatea licitaţiilor în provincia Santa Cruz, fostul ministru al lucrărilor publice Julio De Vido şi adjunctul său José Lopez.