Evenimentul Zilei > Justitie > Fost consilier prezidențial și vicepreședintele Camerei Deputaților, judecați pentru spălare de bani
Fost consilier prezidențial și vicepreședintele Camerei Deputaților, judecați pentru spălare de bani

Fost consilier prezidențial și vicepreședintele Camerei Deputaților, judecați pentru spălare de bani

Procurorii DNA i-au trimis în judecată pe George Scutaru, fost consilier prezidenţial, şi Dan Motreanu, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor

George Scutaru este acuzat de spălare a banilor, la fel deputatul Dan Motreanu și femeia de afaceri Ana Maria Schaer. În rechizitoriul, procurorii au arătat că în cursul anului 2008, o persoană cu funcție de conducere în administrația locală – denunțător în prezenta cauză – a pretins și primit de la o altă persoană suma de aproximativ 1 milion euro, cu titlu de mită, în schimbul sprijinirii acestuia din urmă în demersurile de punere în posesie cu suprafețe de teren aflate pe raza municipiului Buzău.

Bani pentru partid

Din suma de 700.000 euro, bani primiți efectiv de persoana denunțătoare, aceasta le-a remis inculpaților Scutaru George-Adrian și Motreanu Dan Ștefan, sumele de 170.000 euro, respectiv 250.000 euro, conform unei înțelegeri anterioare. Ambele sume au fost date în același scop, respectiv pentru finanțarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale și generale), a candidaților partidului din care fac parte cele două persoane ultim menționate.
Pentru a disimula proveniența acestor sume de bani, inculpații Scutaru George-Adrian, Motreanu Dan Ștefan și Schaer Ana Maria au inițiat un mecanism financiar fictiv, folosindu-se de documente justificative ce nu corespund realității, prin care suma de 1.213.085 lei a fost transferată, în mai multe tranșe, din contul societății administrată de către aceasta din urmă către o firmă care a produs articole de vestimentație folosite ca materiale în campania electorală.

Sechestru pe bunuri

În cauză, față de toți cei trei inculpați, a fost dispusă măsura sechestrului asigurator și poprire asupra bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea inculpaților, până la concurența sumei de 1.213.090 lei, sumă care a fost efectiv plătită firmei producătoare a materialelor electorale. Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.